Venuše zůstane stále nepozorovatelná a Saturn nám zůstane skrytý ve večerních hodinách, zato Jupiter uvidíme po celou noc. Dvě nejvzdálenější planety Sluneční soustavy budou ráno viditelné dalekohledem: Uran spatříme ve druhé polovině měsíce na východě a Neptun nad jihovýchodním obzorem. Letní slunovrat 21. června v 17:54 hodin přinese začátek astronomického léta. Informace o dalších zajímavých úkazech naleznete také v pravidelném Měsíčníku na www.astrohk.cz.

Hrajeme si i hlavou

Hradecké planetárium či hvězdárnu můžete navštívit i při některém z našich programů. Ve dnech 20. a 21. června proběhne v kampusu Univerzity Hradec Králové v Hradecké ulici tradiční akce Hrajme si i hlavou (téma „od A do Z“), vždy od devíti do 16 hodin. Akce pro veřejnost, na níž se hvězdárna podílí například pozorováním a soutěžemi, se koná ve spolupráci s PřF UHK.

Pořady v digitálním planetáriu nabídnou poutavé filmy Buňka! Buňka! Buňka! (středy od 19:30) a Příběh života (pátky od 19:30), v sobotu pak planetárium nabízí populární dětský program s astronomickou pohádkou Ptačí ostrov (od 16:00) a večerní programy s filmy Dynamická Země (19:00) a Příběh vody (20:30). Na hvězdárně se konají i pravidelná sobotní pozorování Slunce (od 15 hodin) a pozorování večerní oblohy od 21:30 hodin (středy a pátky) a od 22:00 hodin (soboty). Podrobnější informace o pořadech u a pozorování , včetně odkazu na zakoupení vstupenek, jsou k nalezení na www.astrohk.cz.

Téměř dvě stovky motorkářek a motorkářů se v sobotu zúčastnily celorepublikové preventivní kampaně Začněme spolu aneb Kolama dolů.
Motorkáři si dali dostaveníčko na letišti

Vladimír Socha, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové