Do více než 111 tisícového Valbřichu to je z Meziměstí necelých 25 kilometrů. Hned na kraji města je rozsáhlý obchodní komplex Victoria, který je oblíbeným cílem nakupujících i z Čech. Češi sem jezdí i teď - na rozdíl od nás jsou u našich severních sousedů obchody otevřené již tři týdny.

Parkoviště je celkem zaplněné, ale v deset hodin mezi vozy příliš českých státních poznávacích značek není. U jednoho z nich si nasazuje roušku mladá žena. „Trochu jsem doufala, že v pondělí otevřou obchody i u nás, ale když to v pátek vláda odmítla, tak jsem vyrazila sem,“ říká nakupující z Police nad Metují. „Potřebuji koupit oblečení na miminko. Za těch pár posledních měsíců už mi ze všeho vyrostlo. U nás žádný obchod s dětským zbožím není, tak jsem jela na jistotu do Viktorky. Dříve jsme sem jezdili pravidelně, znám to tady,“ dodala mladá maminka a zamířila do obchodního centra.

V jednom z obchůdků se sportovním zbožím prodavačka Alicja přepisuje cenové údaje na zboží. Slevy padají k 50% původní ceny a konečné cenovky vypadají zajímavě. „Ano, Češi k nám opět jezdí – nejvíce v pátek a v sobotu,“ potvrzuje prodavčka, že zájem o výprodej zimního oblečení je. „Zákazníků od vás samozřejmě není tolik jako jsme byli zvyklí. Tvoří tak kolem pěti procent kupujících,“ odhaduje.

V Pellyho domech v Polici nad Metují ve středu "rozbil" svůj stan vojenský odběrový tým z Centra vojenských služeb Armády ČR Přáslavice.
Armádní mobilní týmy tento týden testovaly na Náchodsku v pěti městech

Příchod do světa plného zboží zapůsobil i 19letou Annu z Broumova. „Více než půl roku jsem ve velkém nákupním centru nebyla, tak jsem trochu jak v Jiříkově vidění,“ usmívá se pod rouškou a odnáší si k pokladně vybranou bundu a batoh. „Docela mě překvapilo, že krajanů od nás mezi nakupujícími moc není. Prodavačka říkala, že jsme dnes první Češi,“ dodává a vydává se k eskalátoru, který ji vyveze do míst, kde je několik stánků s občerstvením. Zhruba u třetiny stolků sedí zákazníci a jí. Jako by epidemický meč nad Polskem nevisel.

O pár kilometrů dále je prodejna Decathlon, česká SPZ není na zaplněném parkovišti žádná. Podle prodavače Tamasze jdou nejvíce na odbyt činky a potřeby pro domácí cvičení. Jeho slova potvrdil i pohled do sekce s posilovacím náčiním, kde bylo jen několik jedno ručních činek a kettlebelly různých hmotností. Že zima dává sbohem a blíží se jaro potvrzoval pohled do zaplněné uličky s vystavenými jízdními koly.

Nejvíce zákazníků z Čech bylo v obřím obchodním centru Auchan. „Rád tady nakupuji - hlavně ryby a zeleninu. Ryb mají ohromný výběr a zelenina je levnější,“ říká za chůze muž středních let a plní si druhý sáček rajčaty. Kilogram za 4,98 zlotých je při současném kurzu necelých 30 korun za kilogram.

Natrénovanou záchranu už snad novoměstští hasiči letos potřebovat nebudou
Natrénovanou záchranu už snad novoměstští hasiči letos potřebovat nebudou

Tento týden, se ale může situace na česko-polské hranici změnit. Uvedl to v sobotu pro polskou rozhlasovou stanici RadioZET tamní ministr zdravotnictví Adam Niedzielski: „Uvažujeme o tom. Hranice budou otevřené těm, kteří vykazují negativní výsledek testu. Podrobnější informace předložíme tento týden.,“ uvedl polský ministr zdravotnictví, s tím, že důvodem je rostoucí počet případů koronaviru v obou zemích.