Menší města a obce si polepší v průměru ze současných 6800 korun na obyvatele na 9000 korun.

Šestiletá dřina přinesla ovoce

„Souhlas 58 senátorů je pro nás obrovským zadostiučiněním, naše šestiletá dřina nebyla marná. Z neprůhledných tunelů se peníze ze státního rozpočtu posunou o něco blíž občanům," líčí předseda Sdružení místních samospráv Josef Bartoněk základní fakta ke schválené novele.

V obcích zavládla po zveřejnění zprávy radost. „Pro nás to znamená 1 milion 470 tisíc korun navíc. Bude se nám volněji dýchat, protože obec čeká dostavba kanalizace a pokud na ni získáme dotaci, musíme mít na zafinancování akce spoluúčast," reagovala starostka Batňovic  Vladimíra Pátková.

Polepší si i města. A mají obecně vysoké nárůsty. Jen pro ilustraci: například Trutnov má dostat o skoro 30 milionů více, Turnov o téměř 22, 5 milionu, Dvůr Králové o více než 20 milionů, Jilemnice o 14,5 milionu korun.

Devítitisícové Semily si přijdou ročně navíc o 14,5 milionu. Místostarostka Marcela Volšičková už před časem Deníku potvrdila, že peníze  by radnice nejradši použila na opravu městských  komunikací a na nové veřejné osvětlení.

S finanční injekcí ve výši téměř 30 milionů korun do rozpočtu si samozřejmě poradí i druhé největší město v Královéhradeckém kraji.

Na saturaci finančního propadu

„Od roku 2008 zápolíme s čtyřicetimilionovým propadem na straně příjmů, takže pokud peníze dostaneme, půjdou na saturaci poklesu. Počítáme s tím, že si budeme moct dovolit uvolnit více peněz na investice do městské infrastruktury a do organizací, na jejichž provozu  jsme nyní hodně šetřili," konstatoval  starosta Trutnova Ivan Adamec.