Zámek v Horním Maršově se stal kulturní památkou v roce 1964. V poslední době figuroval v nabídce realitní kanceláře, která ho nabízela za 14,5 milionu korun. Majitelem zámku je společnost s ručením omezeným Sagna občana ruské národnosti Sergeye Mayzuse, podnikajícího v České republice i zahraničí v oborech finančních investic, akciových trhů, nemovitostí a také zbraní a pivovarnictví.

HISTORICKÉ PRVKY NEJSOU ZNIČENY
Vyšetřovatelé zajistili na místě několik stop, které budou předány laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč, kde budou podrobeny chemické expertíze. Škodu předběžně odhadli na více než pět milionů korun. Vyšetřovatel hasičů vyloučil fakt, že příčinou požáru mohla být technická závada. Za nejpravděpodobnější verzi označil úmyslné jednání, případně nedbalostní jednání. Oheň hasilo kolem 80 hasičů z osmi jednotek.

Stavba Petrovy boudy v Krkonoších.
Polské zlodějské gangy ničí Petrovku. Přivezly si žebříky a kradly na střeše

„Národní památkový ústav bude všemožně napomáhat tomu, aby byly co nejdříve zahájeny práce na zajištění poškozených budov před zatékáním i před vstupem nepovolaných osob,“ řekla Eva Macková.

„Ačkoliv došlo k velmi silnému poškození zámku, když požár zničil veškeré střechy a část stropů, je zřejmé, že historické zdivo, fasády a velmi pravděpodobně i řada prvků vnitřního vybavení zůstanou zachovány a stanou se tak základem pro žádoucí a nezbytnou obnovu zámku,“ sdělila.

„Základní podmínkou úspěšné záchrany zámku v Horním Maršově je nyní aktivní přístup vlastníka k rychlému řešení nastalé situace, především obnově zastřešení, neboť v horském regionu lze očekávat relativně brzký nástup vlhkého podzimního a zimního počasí. Z dlouhodobého hlediska bude klíčové nalezení adekvátního využití,“ dodala.

ASYMETRICKÁ VĚŽ
Maršovský zámek nechal v roce 1792 postavit na místě panského domu císařský komoří Jan Berthold Schaffgotsch v pozdně barokním slohu s prvky nastupujícího klasicismu. Bertholdův pravnuk Alfons Aichelburg zámek v roce 1869 rozšířil a přestavěl v novorenesančním stylu.

„Při této stavební úpravě byla také postavena asymetricky umístěná věž na jihozápadním nároží. Při poslední větší stavební úpravě nechali tehdejší majitelé Czernin-Morzinové v letech 1906–1910 přistavět centrální schodiště na jižním průčelí. Od roku 1940 byla část zámku využívána Hitlerjugend,“ připomněla dokumentátorka Národního památkového ústavu.

„V roce 1945 byl zámek konfiskován, mobiliář odvezen do sběrny Národní kulturní komise, odkud se později některé předměty dostaly do zpřístupněných státních zámků. V roce 1947 jej získal místní národní výbor pro kulturní potřeby. V zámku byla nakonec zřízena internátní škola v přírodě, která ho využívala až do konce 80. let minulého století,“ upřesnila historii maršovského zámku Eva Macková.

Požár zámku v Horním Maršově.
Barokní zámek pohltily plameny, střecha, věž a první patro jsou zničené

Zámek se stal kulturní památkou v roce 1964. Obec Horní Maršov jej prodala v roce 1997 do soukromých rukou. Po většinu doby byl nabízen k prodeji zájemcům s různými záměry na jeho využití, žádný se však nepodařilo realizovat. V posledních letech už byl zámek nejen bez využití, ale i bez základní údržby. „Nicméně stavebně-technický stav zámku zůstal relativně dobrý, do objektu nezatékalo, okenní i dveřní výplně plnily svou funkci,“ doplnila.

PODNIKATEL VE FINANČNICTVÍ
Majitelem objektu je společnost s ručením omezeným Sagna, která uvádí v obchodním rejstříku jako sídlo firmy právě budovu maršovského zámku. Jejím vlastníkem je občan ruské národnosti Sergey Mayzus z Gurjevsku v Kaliningradské oblasti, který je zároveň jednatelem, společně s Viktorií Štědronskou.

Sergey Mayzus figuruje jako společník či jednatel v několika dalších firmách, sídlících i na Kypru, zabývajících se investicemi, obchodem s akciemi, nemovitostmi a také zbraněmi a pivovarnictvím. V roce 1997 získal bakalářský titul na Baltic Fishing Fleet State Academy v ruském Kaliningradu.

O mimořádná vydání novin byl v prvních dnech okupace velký zájem.
Boj s tankem: Na pionýru s novinami v ruce