Připravenost obcí čerpat státní dotace dokládá starosta Nové Paky Josef Cogan. Město má na stole projekt revitalizace autobusového nádraží i přestavbu domu č. 325, realizaci ale brzdí vyjádření ministerstva pro místní rozvoj.

„Nevím, co na ministerstvu řeší. Obce jsou připraveny čerpat dotace a jsou schopny je čerpat. Systém schvalování je otřesný,“ rozohnil se na adresu ministerských úředníků Cogan.

Aktuálním tématem je dům č. 325 na Masarykově náměstí, kde má mimo jiné vzniknout odnož domu dětí a mládeže – Chytrá Stonožka pro volnočasové aktivity mládeže.

„Zatím o dotaci nic nevíme, a to termín dokončení přestavby je polovina roku 2019, a tento termín nelze posunout,“ vysvětluje packý starosta, podle kterého ministerstvo svým prodlením ohrožuje samotnou přestavbu.

Ministerstvo má přitom na vyhodnocení žádostí sedm měsíců.

Nová Paka si stěžuje na pomalost úředníků. Hrozí jí, že kvůli nim přijde o dotace

„Po přiznání dotace vypisujeme výběrové řízení na dodavatele a opakované výběrové řízení pro nás může znamenat smrt,“ uvádí Cogan možné komplikace.

Ministerstvo má na vyhodnocení žádostí sedm měsíců, Nová Paka čeká od dubna. Přitom se jedná o složitou rekonstrukci objektu, kterou chce packá radnice vysoutěžit komplexně.

Renovace je rozdělena na tři bloky, přízemí bude přestavěno na nízkoprahové centrum, které už má dotaci na stavbu ve výši 17,5 milionu přidělenou od léta. V prvním a druhém patře vznikne nová obřadní síň a prostor pro spolkovou činnost. Tuto investici bude město financovat ze svých zdrojů. Ve třetím a čtvrtém patře bude působit Chytrá Stonožka zaměřená na volnočasové aktivity zacílené na přírodní a technické vědy.

Rekonstrukce objektu přesáhne částku padesáti milionů, podíl města se bude pohybovat kolem patnácti až 17 milionů, dotace by měla pokrýt 33 milionů. „Rádi bychom realizovali vše najednou prostřednictvím jedné soutěže. Ta možnost tady je,“ upozorňuje Cogan.

Město převzalo objekt opuštěný a našlo pro něj trvalé uplatnění. Jde o dům, který má svoji historickou hodnotu.

„Jedná se o specifickou záležitost. V případě, že dotaci nezískáme, začneme s opravou přízemí,“ nabízí Cogan variantu, které město není zrovna nakloněno. Bojí se, že celková obnova domu se tak značně oddálí.

Paku dále čeká revitalizace autobusového terminálu. Žádost o dotaci město předložilo 3. srpna přes Integrovaný regionální operační program (IROP) jako druhé v pořadí. „Koncem března bychom měli vědět, zda dotaci získáme,“ říká Josef Cogan. Projekt za 69 milionů očekává státní podporu 49 milionů, ministerstvo však v tomto případě už zaregistrovalo dvojnásobný převis žádostí.

Připravený projekt má i ředitel Základní školy Husitská Zdeněk Burkert. Škola v polovině února žádala přes IROP o šestnáctimilionovou dotaci na zbudování výtahu a dílen. Stavět chtěla už v létě, sedm měsíců dávno uplynulo a z ministerstva žádný verdikt pod Krkonoše zatím nedoputoval. Ministerstvo se odvolává, že žádosti zpracovává.