Loni hodiny zdobilo květinové logo města, ale experiment s novým motivem se neosvědčil. „Jelikož plocha pro hodiny není tak velká a logo je dlouhé, tak to ve finále v té květinové výzdobě nevyniklo. Problém byl i s docílením přesných barev. Proto jsme se letos vrátili k letopočtu," vysvětluje vedoucí městské zahrady Petr Karel, proč se letní verze vrátila k ověřené podobě. „Je to akorát na ty čtyři číslice. Abychom tam mohli použít nějaké složitější ornamenty, plocha hodin by musela být mnohem větší," je si vědom limitů.

Na osázení květinových hodin bylo potřeba 985 sazenic. Zahradníci pro výsadbu použili voskovky, salvie, cinerarie a echevérie. „Tato sestava je nejosvědčenější. Bohatě kvete a vytváří ucelený tvar. Občas jsme se pokusili něčím to ozvláštnit, ale většinou jsme od toho upustili – třeba některý druh brzy ztratil kvetení, což nevypadalo dobře," vysvětluje zahradník.

NEDAJÍ DOPUSTIT NA ECHEVÉRIE

Letopočet a obvod ciferníku je vysázen z echevérie. „Ještě o něco zvětší svůj objem, ale zůstane takhle pravidelná. Tvoříme z ní ornamenty, protože nepřeroste požadovaný tvar," vysvětluje Petr Karel volbu echevérie pro nejnáročnější pasáže hodin.

Květinové hodiny

V Čechách se jedná o ojedinělý městský dekorační objekt. U nás existují pouze dvoje – novoměstské a v Poděbradech. Další byly v Chomutově, ale do dnešních dní se nedochovaly. Za hranicemi je najdete třeba v Banské Bystrici na Slovensku, ve švýcarské Ženevě, v německé Žitavě a v maďarském Székesfehérváru.

Hodiny se letos osazovaly už podruhé. Poprvé rozkvetly v březnu. „V té době hodiny osadíme jarničkami – například maceškami či sedmikráskami. Letní výzdoba je hlavní a zůstane tu podle počasí do konce září nebo až do poloviny října," dodává Petr Karel.

HODINY NEZAPOMENOU, KOLIK JE HODIN

Samotné srdce, které pohání hodinové ručičky, je v zemi pod ciferníkem. V kobce, do které je přístup ze zadní částí hodin, je umístěn hodinový strojek poháněný elektřinou. V případě výpadku jsou minutové impulsy uloženy po dobu 50 hodin. Po odstranění závady se hodiny automaticky nastaví na přesný čas.