Zhruba desetitisícové Nové Město nad Metují je mezi podobně velkými městy jedno z prvních v České republice, které zavedlo bezkontaktní placení parkovného. V historickém srdci města a v Komenského ulici nejsou potřeba drobné, parkování lze uhradit pouhým přiložením platební karty.

Podle novoměstského místostarosty Michala Besedy tato novinka, která tu je od minulého týdne, přinese řidičům větší komfort. „Je to pohodlné, rychlé, stačí navolit délku parkovného a přiložit peněženku s kartou ke čtečce," vysvětluje místostarosta a dodává, že je samozřejmě stále možné zaplatit i běžným způsobem mincemi.

Novoměstští zavedli na Husově náměstí i v Komenského ulici placené parkování už vloni v září, kdy parkovací kotouče nahradily právě automaty. „Na začátku jsme měli odhad, o kolik peněz by se tímto způsobem mohl zvednout městský rozpočet, ale byli jsme poněkud pesimističtí. Vycházeli jsme totiž ze špatných zkušeností okolních měst. Vypadá to ale, že obyvatelé a návštěvníci Nového Města nad Metují jsou ukázněnější a za parkování poctivě platí," ocenil Michal Beseda.

Kritizují placení o víkendu

Kvůli placenému parkování v centru však vedení města čelí i nepříjemné kritice. „Koukám, že ještě furt necháváte lidi platit i v neděli. V tom Nové Město patří taky mezi první v ČR. Pořídili si náměstí, ale chodili jim tam lidi!" reagoval jedovatě na facebookových stránkách města Jáchym Krasek.

Místostarosta však vysvětlil, že kdyby bylo parkovné o víkendech zdarma, pak by to bylo nespravedlivé k místním lidem, kteří musí platit od pondělí do pátku, a turisté by měli stání zadarmo. „Tak to raději pro všechny stejná pravidla," konstatoval Beseda.

Miloslav Červený se zase domnívá, že bezkontaktní platba parkovného je ideální hlavně pro zdejší podnikatele. „No, aby tam do budoucna nebyla jen kamenná tržnice," obává se o osud Husova náměstí.

Podle Michala Besedy auta z náměstí od loňského září nijak výrazně neubyla. „Snad jen přes noc jich je méně a náměstí nevypadá jako parkoviště. Své vozy tam nechávají jen místní obyvatelé," zhodnotil situaci posledních sedmi měsíců.