Rekordní zájem je o horské koloběžky, v půjčovnách registrují čtyřicetiprocentní nárůst. Letos jich už půjčili 7 tisíc. Ve východních Krkonoších je možné vyjet na hřebeny třemi lanovkami SkiResortu z Janských Lázní, Pece pod Sněžkou a Velké Úpy. Za první polovinu léta lanovky přepravily víc než 100 tisíc lidí. Zájem turistů přitáhla také nově otevřená Herní krajina Pecka ve Velké Úpě na Portáškách. Za prvních deset dní ji navštívilo více než 6 tisíc lidí.

„Jsme za to rádi, protože jde o unikát, který spojuje dětské hřiště, lanovou stezku a obří sochy krkonošských zvířat. Pecka dává dětem možnost odložit telefony a zapojit do hry fantazii a smysly. První dny ukázaly, že baví děti i jejich rodiče. Navíc, vstup do ní je zdarma,“ řekl Alan Tomášek, starosta Pece pod Sněžkou, která je investorem novinky.

V sobotu slavnostně otevřeli ve Velké Úpě Herní krajinu Pecka, výjimečný projekt plný nápaditých prvků.
Krkonoše mají novou turistickou atrakci

Z Herní krajiny Pecka je možné sjet do Velké Úpy nově i na koloběžkách. Ty lákají stále více lidí. „Od začátku sezony jsme půjčili v našich pěti půjčovnách víc než 7 tisíc kusů. Oproti loňsku to je nárůst 40 procent. Aktuálně máme vytipováno 60 km tras pro koloběžkové sjezdy. Turisté koloběžky často využívají i k přesunům mezi jednotlivými atrakcemi v regionu,“ upřesnil Jakub Janda, ředitel SkiResort Live.

Kromě příjemného počasí je hlavním důvodem zvýšení návštěvnosti na horách také lepší nabídka aktivit pro rodiny s dětmi.

„Hory už nejsou jen o turistice nebo cyklistice. Aby děti výlety bavily, už nestačí pouze lanovky nebo výhledy z rozhleden. I proto jsme na Černé hoře, která je ideálním místem pro start nebo konec hřebenových výletů, otevřeli Dětský park Kabinka. Ten nabízí šest aktivit. Lezeckou stěnu, bungee trampolíny, lodičky, slackline park, šlapací káry a taky výstavu zimní techniky. To vše s jednorázovým vstupným 100 Kč na osobu a den. Děti se tu vyřádí. Pod vedením instruktorů ze SkiResort Live se mohou taky zdokonalit na slackline nebo lezecké stěně,“ doplnil ředitel SkiResortu Černá hora – Pec Petr Hynek.

V pražské zoo nese jeho rukopis dětský park Bororo, v Krkonoších tvořil sochař Matěj Hájek herní krajinu.
Autor ze Ztohoven: Je to dětské hřiště na steroidech