Návštěva zástupců slovenských médií začala v Novém Městě nad Metují v hotelu Rajská zahrada, kde obdivovali především nádhernou vyhlídkovou terasu. „Dále následovala prohlídka interiérů zámku Nové Město nad Metují rodiny Bartoň – Dobenín, které se díky přestavbě, na níž se podílel především Dušan Jurkovič, staly ukázkou moderního prvorepublikového bydlení. Novináři se zajímali o technické vymoženosti, jako je vodovod, ústřední topení, elektřina, telefon a jídelní i osobní výtah,“ zmínila Eva Urešová z destinační společnosti Branka, která ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu a Královéhradeckým krajem program pro novináře připravovala.

Po prohlídce zámecké zahrady a novoměstského náměstí si skupina prohlédla stylové letní sídlo nedaleko Nového Města nad Metují Bartelmusovu vilu a Bartoňovu útulnu v Pekle (na snímku). „Den byl zakončen návštěvou rozhledny a Jiráskovy chaty na Dobrošově, která je zároveň posledním dílem věhlasného architekta. Nocleh byl zajištěn ve Vile Čerych v České Skalici,“ popsala nabitý program slovenských novinářů.

Další den skupina putovala do severní části na Broumovsko, kde pro ně byla připravena návštěva Teplických skal, ekofarmy, Benediktinského kláštera a dalších zajímavostí.