Na nové odstavné ploše je k dispozici celkem 35 parkovacích míst, a to včetně odstavných ploch pro hendikepované, a tři stání pro autobusy. Parkování je bezplatné. „Chceme, aby zde turisté mohli v klidu zaparkovat, a ne aby zkoušeli, kde jinde by mohli s autem stát zdarma,“ řekl trutnovský starosta Ivan Adamec.

Z kdysi málem zapomenuté tvrze se časem stalo jedno z nejnavštěvovanějších míst v okrese. Loni ho navštívilo rekordních 23 tisíc lidí. Ani nově otevřené parkoviště proto možná nebude stačit. „Víme, že kapacitně bude v sezóně asi na hraně. Předpokládáme, že zájem o pevnost bude pokračovat, přemýšlíme, kde by tady případně ještě mohla auta parkovat,“ uvedl Adamec.

Zdroj: Deník/Pavel Cajthaml

Odstavná plocha stála téměř 3,5 milionů korun. Většinu peněz se povedlo získat v rámci projektu Tajemství vojenského podzemí z Evropských fondů pro rozvoj česko-polského příhraničí. Město ze svého dalo jen něco málo přes 300 tisíc korun. „Když vezmeme poměr výkon - cena, tak pro město to vyšlo velmi výhodně,“ ocenil trutnovský starosta.

Parkoviště je už několik dnů volně přístupné. Využívat se ho už naučili nejen návštěvníci pevnosti a vedle ní stojící rozhledny. „Lidé se tu zastavují, protože je z něj také pěkný výhled do okolí. A v zimě ho můžou využívat běžkaři. Tady zaparkují a dál můžou pokračovat na lyžích,“ dodal Ivan Adamec. 

Zatím jediný vchod (a zároveň východ) na pevnosti Stachelberg.
Pevnost Stachelberg se změní v evropský unikát