VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nové muzeum na Pecce připomíná slavného cukráře i řemesla

Královéhradecko, Pecka /ROZHOVOR/ - Na Pecce majíunikátní soukromé muzeum. Připomíná zdejší řemesla i slavného cukráře.

10.9.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ivan Pírko

Malebné náměstí známého letoviska zažívá v posledních letech téměř každou sezonu překvapení v obměně služeb. Letošní novinkou je vznik soukromého muzea s názvem Historie čp. 12 - najdete ho hned vedle cukrárny Zlatá Pecka.

O tom, jak vznikalo, jsme si povídali s jeho zakladatelem a zároveň majitelem domu Petrem Jůzou.

Kdy a jak vás napadla myšlenka zřídit si u sebe doma muzeum?
Vyplynulo to celkem logicky. Původně se totiž v těchto prostorách nacházela cukrárna mého dědy, a protože se po něm zachovala spousta zajímavých věcí z cukrářského provozu, říkal jsem si, že by bylo dobré se o ně podělit s ostatními. V myšlence ukázat historii našeho domu a dalších zajímavostí Pecky mě podporovali i moji sousedé, hlavně Zdeněk Chramosta, jehož dědeček byl legionář a strojvůdce obrněných vlaků, které začátkem 20. let odvážely české legionáře ze Sibiře. Dohodli jsme se tedy, že určitý prostor věnujeme i peckovským legionářům. Co se týče mé osobní motivace – dá se říct, že jsem vždycky toužil mít nějaký vlastní krámek nebo něco podobného a prostory v domě se k tomu přímo nabízely.

Možná máte geny i po dědečkovi, kterého jste už zmínil a který byl jako cukrář velkou legendou… Povíte nám o něm víc?
Můj děda Jiří Jůza koupil tento dům v roce 1943 a přenesl sem cukrářství, které provozoval už od roku 1938 jako nájemce v sousedním domě. Vybudoval tu nejen cukrárnu a kavárnu, ale také výrobnu zákusků. Z jeho vyprávění vím, že pracoval už od pěti od rána a byl zvyklý péct ve velkém. Obvyklá várka laskonek nebo indiánků byla kolem 100 kusů. Pecka byla před válkou i po ní opravdu vyhledávaným letoviskem a zájem letních hostů byl veliký. S pečením na víkend musel děda začít už ve čtvrtek, aby všechno stihl, na odbyt šly zákusky i celé dorty. Místní lidi se stavovali hlavně v neděli cestou z kostela, po celotýdenní dřině si udělali hezký den a něco sladkého k tomu patřilo. Cukrárna fungovala přes celou válku. Děda vyprávěl, že k němu každý den ráno pro tvrdé cukrové bonbony běhali odnaproti z hotelu Roubal němečtí kluci, kteří tu byli evakuovaní z Porýní. Dodnes se zachovala nejen řezačka na ty bonbony, ale i recept na jejich výrobu, také recepty na zákusky, řada strojů, forem, skleniček, kafetér, dokonce i stolek a sesličky z původního vybavení cukrárny a vývěsní štít.

Co dalšího si návštěvníci mohou v Historii čp. 12 prohlédnout?
Kromě cukrářství, kterému je věnována celá jedna místnost, jsem se snažil připomenout i další řemesla, kterými Pecka žila ve 20. století - rozšířené bylo třeba zpracování lnu, perlařství, několik exponátů připomíná i holičství, které se nacházelo v sousedním domě.

Věra Kociánová

Autor: Redakce

10.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Logo Deník nám fandí.

Odstartoval nový fotbalový seriál, zasílejte nám fotografie svých týmů

Běžkaři. Ilustrační foto.

Běžkařské stopy vedou do Jestřebích hor, na sjezdovky můžete i do Teplic

Blíží se seminář k dotačním programům Královéhradeckého kraje

Rychnov nad Kněžnou - Ve středu 22. listopadu od 16 hodin se v Okresním sdružení ČUS Rychnov nad Kněžnou, z.s. (U stadionu 1498) uskuteční Seminář k dotačním programům Královéhradeckého kraje pro rok 2018.

Tři pohádkoví námořníci se sejdou v Pelclově divadle

Rychnov nad Kněžnou - V Rychnově nad Kněžnou pokračuje 19. listopadu cyklus Pohádková neděle 2017 aneb Pojďte s dětmi do divadla pohádkou O třech námořnících v podání Divadla Láryfáry z Prahy.

Kam za sportem v regionu během dne?

Východní Čechy - Pozvánka na vybrané sportovní akce:

OBRAZEM: Boom bezobalových obchodů v kraji

Královéhradecko, Náchod /FOTO/ - Po Hradci Králové byl v úterý nově otevřen obchod Nebalíme to v Náchodě v ulici Komenského. Koncept bezobalového obchodu, kam lidé chodí nakupovat s vlastní nádobou, se začíná po české republice rozšiřovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT