Projekt s totožným názvem „Sociální automobil“ funguje po vzoru evropských měst již 20 let. Za tu dobu agentura Kompakt, která tento projekt zaštiťuje, předala v rámci České republiky na stovky vozidel.

Pečovatelská služba v Jaroměři získala v pořadí již 706. automobil. „Ve většině sociálních zařízení pečujících o hendikepované či přestárlé je vozový park ve velmi špatném technickém stavu a vozidla neodpovídají standardům pro přepravu nemocných. Tato zařízení pak mohou získat nové auto jen prostřednictvím charity či sponzorství, což ale nepřichází každý den, proto jsme se rozhodli vzít situaci do svých rukou a nějak pomoci těm, kteří v životě nemají stejnou startovní čáru jako my,“ uvádí jednatel společnosti Kompakt Miroslav Káninský, a připomíná, že sociální projekt se realizuje bez podpory jakýchkoliv dotací a grantů a je neziskový.

Do místní pečovatelské služby v Jaroměři tak v pondělí putovala fungl nová osobní dodávka Dacia Dokker, která nahradila své starší předchůdce. Pečovatelský dům má nyní díky projektu už celkem tři vozidla. Je totiž pravidlem, že zařízení v případě zájmu dostane po šesti letech vozidlo nové. Pečovatelská služba v Jaroměři si stará vozidla ponechala, všechny tři bude nadále využívat pro převoz svých klientů a při zásobování.

„Jsme dojatí z toho, že se firmy a podnikatelé v našem kraji rozhodly do tohoto krásného projektu zapojit. Je vidět, že péči o staré lidi berou místní vážně a uvědomují si, jak je důležitá. Vozidla nám ve službě hodně pomáhají a využíváme je prakticky denně,“ dodává vedoucí Pečovatelské služby Michal Skořepa.