V pátek 2. prosince v brzkých ranních a také dopoledních hodinách zasáhly území Královéhradeckého kraje sněhové a dešťové přeháňky a ve vyšších polohách také silný vítr. Právě ten nadělal hasičům nejvíce práce.

Zásah hasičů na Královéhradecku v souvislosti se silným větrem.Zdroj: HZS Královéhradeckého krajeUž po čtvrté hodině ranní vyjeli profesionální hasiči z Nové Paky odstranit spadlý strom z vozovky do Staré Paky a asi o hodinu později již byly v terénu další jednotky v celém kraji. Hasiči z Jičína sundávali strom z elektrického vedení v blízkosti trafostanice v Chyjicích, dobrovolní hasiči z Mostku na Trutnovsku museli likvidovat větev, která zůstala viset nalomená vysoko nad vozovkou. Dalšími jednotkami, které zasahovaly, byli profesionální hasiči z Trutnova a Vrchlabí a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce a Špindlerova Mlýna. Celkem v pátek hasiči řešili asi patnáct technických zásahů, které často probíhaly i za tmy a ve ztížených klimatických podmínkách.

Hasiči pro řešení podobných událostí disponují motorovými pilami, výškovou technikou (automobilová plošina) a dalším vybavením pro práci ve výškách (pracovní postroj, lana, karabiny apod.). Nezbytností je také předchozí absolvování teoretické přípravy a praktického výcviku hasičů.

Ondřej Sezima