Pro nejnovější způsob procvičování a posilování prstů, předloktí a zápěstí totiž využívají při cvičením inteligent- ní robotické rukavice. Kabely a čidly jsou spojené s počítačem, který umí sledovat a vyhodnocovat i ty nejjemnější pohyby ruky.

Rehabilitace je pak díky inteligentnímu zařízení za zhruba 350 tisíc korun progresivnější a pro pacienta zábavnější. Dokáže téměř všem pomoci zlepšit jemné motorické dovednosti.

Samotné cvičení probíhá poměrně jednoduše. Rehabilitační pracovnice navlékne pacientovi na ruku bílý plastový návlek. Pro každý prst má vlastní úchyt se senzorem, aby snímání byť jen nepatrných pohybů bylo co nejpřesnější. „Počítač se specializovaným softwarem nejprve vyhodnotí, jak hodně klient může s rukou hýbat. Údaje uloží a pak sleduje, jak klient cvičí, výsledky zapisuje, takže máme přesné srovnání,“ řekla Dana Cibulková, vedoucí rehabilitace v Domově svatého Josefa.

Na zahradní slavnosti přišlo 1650 lidí. Na vstupném se vybralo přes 150 tisíc.
Nemocných s roztroušenou sklerózou přibývá, míst jako Žireč musí být víc

Pacienti cvičí nejčastěji se zábavnými nebo sportovními aplikacemi, které musí ovládat pro zdravého člověka zdánlivě lehkými pohyby rukou. Kdo potřebuje posílit stisk dlaně, mačká pomeranče. Na předloktí je vhodné nalévání vína, na zápěstí krájení zeleniny. K dispozici je téměř padesátka aplikací. „Maximálně to pomáhá využívat zbytek rozsahu pohybu a zbytku svalové aktivity,“ upřesnila Cibulková. Právě postupné ochabování svalstva a nemožnost jinak běžných pohybů při všedních lidských činnostech je pro nemocné roztroušenou sklerózou zásadním životním hendikepem.

Nová rukavice jim pomáhá zlepšit jemné motorické dovednosti a přispívá k vyšší soběstačnosti a lepšímu zdravotnímu stavu. Pro klienty je navíc hodně motivační. „Není to pro ně stereotyp, jako při běžném rehabilitačním cvičení. Vidí pohyb na obrazovce, takže se nesoustředí tolik přímo na ruku, ale cítí silné odhodlání pohybovat se stále více,“ zdůraznila Cibulková.

Robotické rukavice se staly v domově velmi oblíbené. Dokonce se nimi soupeří v turnajích. „Prostřednictvím chytré rukavice mohli pacienti soutěžit v tenisu, stolním tenisu a hraní různých her. Vítěz byl vždy odměněn sladkou cenou. Nejúspěšnějším pacientem v soutěžích byla paní Stanislava, která vyhrála celkem devětkrát,“ prohlásil Jan Staněk, manažer žirečského domova. „Díky tomu jsme zaznamenali mírné pohyby rukou u mnoha pacientů, kteří za normálních okolností nemohou pohybovat rukou,“ zdůraznil.

Domov svatého Josefa chce pořídit ještě další podobné přístroje, například na procvičování ramene a lokte.

Nikola Zdráhalová a Martina Sáblíková přivezly do Žirče nové okno pro Domov svatého Josefa.
Když nové okno doveze světová rekordmanka...