Slavnostní vyhlášení ankety, kterou pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků v rámci Března měsíce čtenářů, se uskutečnilo v Knihovně města Hradce Králové.

„V roce 2012 byli oceněni nejvěrnější čtenáři. To jsou ti, kteří jsou nejdéle v evidenci našich knihoven ve východních Čechách, zahrnující Královéhradecký a Pardubický kraj,“ uvedla mluvčí hradecké knihovny Vladimíra Svobodová.

Vladimír Macháček, který se narodil v roce 1929, je věrný čtenář městské knihovny od roku 1935. Navštěvuje pobočku na Moravském Předměstí B. Velmi rád čte literaturu faktu, cestopisy a špionážní romány. Mezi jeho oblíbené autory patří Zdeněk Šmíd, Ota Ulč a John Le Carré. Vladimír Macháček také s láskou vybírá knihy pro svou manželku a ke čtení vede svého malého vnoučka, kterému pravidelně předčítá.

„Vladimír Macháček, jako absolutní vítěz regionu východní Čechy, byl nominován do celorepublikového finále, jehož vyhlášení proběhne v Praze 4. dubna jako součást slavnostního večera Magnesia Litera 2012,“ dodala Vladimíra Svobodová.

Aby ani dětští čtenáři nepřišli zkrátka, vyhlásila dětská oddělení hradecké knihovny také své nejaktivnější čtenáře tohoto roku ve věku do patnácti let. A protože mottem Března měsíce čtenářů je slogan „Sladký život s knihovnou“, mohlo se celkem osm dětských vítězů těšit kromě diplomů a knižních cen, také ze sladkých odměn.

Nejvěrnějším čtenářem Pardubického kraje se stala Olga Zacharová z Jaroměřic. Na otázku, čím si udržuje životní rozhled a vitalitu, OlgaZacharová odpověděla: „Díky knížkám, které mi pomohly překonat těžkosti života. Knížka je kultura a vzdělání. Provede nás po světě, dá nám svou krásu a radost.“