Hradecké Baťkovo náměstí ve středu zažilo premiéru Darovacího trhu. S jeho myšlenkou před několika dny přišla Unie živnostníků a Unie malých a středních firem.

Podle jejího mluvčího Václava Pelcla jsou trhy: „Občanským vzdorem nejenom živnostníků, ale všech svobodomyslných občanů proti postupné a cílené likvidaci středního stavu. A hlavně malého podnikání."

Strach z postihů

Nakonec tuto výzvu přijala hrstka živnostníků. „Mělo jich tu být daleko víc, ale nakonec zafungoval strach. Někteří stánkaři se totiž báli postihů a persekucí," dodal Václav Pelcl s dodatkem, že všichni stánkaři, kteří v Hradci své stánky rozložili, patří právě do Unie živnostníků. „Ale hlásí se i další. Například jen dnes víme o několika desítkách. Navíc vnímáme kladný ohlas i od různých spolků a organizátorů trhů," dodal mluvčí unií a osvětlil důvod vzniku trhoveckého happeningu.

Stoletý buk musel k zemi, ohrožoval lidi
Stoletý buk musel k zemi, ohrožoval lidi. Svoji kůru nedal zadarmo

Živnostník není zloděj

„Za všechny živnostníky musím říct, že se nikdo nebrání placení daní. Vadí nám však jak presumpce viny, kdy současným žargonem našich politiků živnostník = zloděj. EET je pak pro nás šmírácká a fízlácká praktika namířená proti živnostníkům," uvedl Václav Pelcl.

Dar nedar

A jak vlastně Darovací trh funguje? Laicky se dá přirovnat k sousedské výpomoci, kdy člověku doma chybí vajíčko a tak si ho jde „koupit" k sousedovi. „I tak se to dá brát. Zkrátka celá věc funguje na vzájemném obdarovávání. A to buď finanční cestou, kdy se oba subjekty domluví na ceně, nebo formou vzájemného nepeněžního daru," uvedl Václav Pelcl.

Sauna a osvěžovna NUUK.
Hradec se do skandinávské sauny prostě zamiloval. Získala ocenění Událost roku

Pokračování

Po Hradci Králové se darovací trhy budou konat dalších destinací v České republice za účasti tamních živnostníků. Například příští týden v Letohradu.

„Dále také v Chocni, Chebu či Františkových Lázních," informoval Václav Pelcl s dodatkem, že další města budou následovat a počet trhů bude záležet na poptávce. „V průběhu Darovacího trhu se ozvalo dalších pět měst," dodal Pelcl.

Darovací trhy na královéhradeckém Baťkově náměstí.Zdroj: Deník/ Petr Vaňous