Trpí cukrovkou, prodělal si anginu pectoris, setkává se s posměvačnými pohledy od lidí a ženské svou silnou obezitou také zrovna nepřitahuje.

Ale - všechno zlé, k něčemu dobré. Nebýt jeho mohutných proporcí, možná by si nikdy nezahrál ve filmu. Padesátiletého Milana Cháru z Nového Hrádku u Náchoda do svých snímků obsazuje režisér Tomáš Magnusek. Hraje například v seriálu TV Barrandov Stopy života. Známý je z filmů Jedlíci aneb Sto kilo lásky, ze seriálu Bastardi a dalších titulů.

„Otylý jsem od mládí, ačkoliv to nejspíš nemám dědičné… Prostě jsem vždycky rád a hodně jedl a přitom měl málo pohybu. S tloušťko se bohužel přidaly i nemoci. Ležel jsem už pětkrát ve špitále, kde jsem polykal jen prášky, ale příliš to nepomohlo. Přiberu i po mrkvi," říká Chára.

Komplex z nadváhy nemá, i když ním musel hodně bojovat. „Lidé soudí podle zevnějšku a těch opovržlivých pohledů, když někam přijdu, je dost… Na druhou stranu, mám hodně kladných ohlasů z mých rolí ve filmech a v seriálu."

Omezení v běžném životě jsou však nepříjemná. Jak říká, tabu je pro něj například obyčejný pouťový kolotoč a restaurace musí vyhledávat podle toho, jaké tam mají židle. Ani s intimním životem to nemá jednoduché. Nyní žije sám, i když mu partnerka nechybí. zkouší i sport, rád plave.

Život i vlastní handicapy je však třeba brát s humorem, má-li být člověk šťastný. „No jsem prostě tlustý, no… Naposledy jsme si ho viděl v dvaaosmdesátém," směje se.

Kolik procent lidí v hradeckém kraji trpí nadváhou či obezitou?
                  Muži                           Ženy                              Celkem
Nadváha/obezita/celkem - nadv./obez./celk. - nadv./obez./celk.

KH kraj 46,4%, 17,5%, 63,9%, 22%, 24,7%, 46,8%, 33,1%, 21,4%, 54,6%
ČR celkem 43,9%, 19,3%, 63,2%, 29,8%, 18,2%, 48%, 36,6%, 18,7%, 55,4%