Dostihový spolek Pardubice musí 
v posledních dnech řešit spor o umístění památníku žokeje Michala Köhla, který tragicky zahynul v loňském roce. Na sociálních sítích jsou představitelé spolku obviňováni, že se rozhodli pomník přemístit bez nějakých relevantních důvodů.

„Velmi nás mrzí, že jsme nyní napadáni s tím, že si památky Michala nevážíme. Nikdy jsme nežádali odstranění pomníčku z areálu závodiště. Naopak jsme pro něj chtěli důstojné pietní místo v prostoru startu Velké pardubické, kde již vzpomínáme například na Kamila Kuchovského, kterého si Michal vážil, a dalších osobnosti, jež pardubickým závodištěm prošly," vysvětlila PR manažerka Dostihového spolku Kateřina Nohavová.

Původní místo kousek od Taxisova příkopu pro pomník vybrala přítelkyně zesnulého žokeje Sylva Novotná, která také památník financovala.

„Po téměř půl roce, kdy měl již pomník své místo, a lidé, kteří o této události věděli, k němu chodili zavzpomínat na tohoto nadějného žokeje, rozhodlo vedení Dostihového spolku o tom, že bude pomník přemístěn na jiné místo na závodišti. Přitom bezpečnosti pomník rozhodně nevadil, místo schválil správce dráhy," uvedl Jakub Krejčí, který prý při první kvalifikaci na Velkou pardubickou nalezl pomník zabalený ve vatovém kabátu a odložený před kancelářemi Dostihového spolku na zemi.

Žokej a strážník městské policie Michal Köhl zemřel loni v září. Osudnou se mu stala proutěná překážka, na které zakopl jeho kůň Zadar při dostizích v Brně.