Varování meteorologů se do puntíku vyplnila. V celých východních Čechách včera stoupaly hladiny většiny řek. Na vině bylo výrazné oteplení spojené s odtáváním sněhu na horách, problémy ještě umocnil předcházející vytrvalý déšť.

Až na třetí, nejvyšší stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení, během pár hodin vystoupala už v úterý před půlnocí Loučná u Litomyšle.

„Tak prudký vzestup průtoku nepamatujeme. V podvečer byla hladina ještě pod 100 cm, ale za dalších šest hodin dosáhla úroveň 208 cm,“ řekl starosta Cerekvice nad Loučnou Josef Abraham.

Řeka, která se tady při jarních povodních vylévá takřka každoročně, naštěstí nenapáchala větší škody. Ochránit se nakonec podařilo i mateřskou školu, hasiči totiž celý večer odčerpávali z nestíhající kanalizace vodu. Pouze navlhly obvodové zdi.

Stejně rychle, jako vystoupala, začala před polednem klesat i Stěnava na Broumovsku. Také zde těsně přesáhla dvoumetrovou hranici třetího povodňového stupně.

Řeky však kolísaly celý den, k večeru navíc začala po předchozím uklidnění řada z nich opět strmě stoupat. Ke druhým stupňům povodňové aktivity se blížilo na svém horním toku Labe, ale také Metuje, Tichá Orlice, tuto hranici atakovala i Dědina na Rychnovsku, Doubrava na Chrudimsku či přítok Cidliny Bystřice.

Hodně valící se vody naštěstí pojmuly poloprázdné přehrady. „Ty jsme odpouštěli už od Vánoc. Třeba v Pastvinách je hladina tak nízko, aby nádrž plnila svou funkci,“ řekl Jiří Petr z Povodí Labe.

Situace by se naštěstí měla postupně uklidňovat. Teplo bude sice i dnes, ale už by téměř nikde nemělo pršet.