Takové slovo v žádném slovníku nenajdete, alespoň zatím. Přišly s ním asi vůbec poprvé děti samy.

Netlektoři jsou skuteční lidé z masa a kostí. Od lektorů běžných je odlišuje to, že pracují ze svého domova na druhé straně světa, do třídy jsou připojeni přes internet a s dětmi si během hodin angličtiny povídají prostřednictvím obrazovky počítače. Vše probíhá v rámci unikátního pilotního projektu Online lektorství angličtiny pro základní školy, který byl podpořen z Evropského sociálního fondu a jinde v Česku zatím nemá obdoby.

Do projektu se zapojily děti ze ZŠ Nechanice, ZŠ Chlumec nad Cidlinou, ZŠ Jičín, ZŠ Mandysova, Štefcova a Habrmanova v Hradci Králové.

Žáci dostali v závěru školního roku možnost projekt zhodnotit.  „Komunikace s cizinci je pro žáky podle mě větším osvěžením mozku než to jak sedíme v lavicích a většina z nás nic nedělá. Tím,  že nás je méně, se víc dostaneme ke slovu,"  řekla Monika.

V čem konkrétně jste se zlepšili? „Naučila jsem se komunikovat s lidmi z jiného kontinentu," říká Barbora. „Už se tolik nestydím mluvit cizím jazykem," pochvaluje si Jana. „Přestávám se bát mluvit s cizinci, získávám sebedůvěru,"  hodnotí Karolína.

Co  si z hodin  žáci odnesli? „Dobrou náladu a příjemný pocit,"  odpovídá Pavel. „Po této zkušenosti bych ráda studovala angličtinu i nadále,"  svěřuje se se svým záměrem Jana.

Kateřina vzkazuje: „Tento projekt se  velice vydařil a přála bych si v něm pokračovat i v budoucnosti. Moc  děkuji, že jsem se ho mohla zúčastnit a v dalším roce na shledanou."

Jiné otázky umožnily názory žáků zpracovat i statisticky. Například zavést online lektorství do výuky i na ostatních základních školách třiapadesát  procent žáků určitě doporučuje, jedenatřicet procent zvolilo možnost „asi ano", třináct  procent by to udělalo možná. Těch kteří soudí, že zavádění online lektorství by bylo zbytečné, jsou pouhá tři procenta.

Na otázky odpovídali také  rodičů. Reakce přišla ze 119 domácností a rodiče se téměř bez výjimky shodli, že jsou rádi že jejich děti byly do projektu zařazeny. Třiasedmdesát procent rodičů je rádo „velmi."

A kdo se na projektu podílí? Realizuje ho  společnost Open-IT cz a Univerzita Hradec Králové.   (dz)