Tou legendou letectví, která se právě v Hradci vrátí na české nebe, je  MiG-15 UTI.

Majitelem a provozovatelem stíhačky je společnost Czech Flying Legends. „Letoun MiG-15 UTI bude mít své domovské letiště v Hradci Králové. CIAF bude první letecký den, kde se tento letoun představí veřejnosti," řekl šéf zářijové přehlídky CIAF Aleš Cabicar.

MiG-15 UTI v současné době prochází generální opravou, a pokud vše půjde podle plánu, přistane letoun na letišti v hradeckých Věkoších do konce července. „Symbolicky to tak bude po 30 letech od doby, kdy tento typ letounu skončil svoje nasazení na hradeckém letišti,"  podotkl Cabicar.

MiG-15UTI je z roku 1955 a byl licenčně vyroben v České republice v podniku Aero Vodochody s výrobním číslem 142693. Vyrobený stroj byl určen pro export do Polska, kde létal celou leteckou kariéru.

Kamufláž letounu ale bude v českých barvách a ponese na trupu číslo 2514. Toto číslo nesl stroj MiG-15UTI z 30. let, který působil až do roku 1982 na hradeckém letišti. Letoun ponese i charakteristický znak města Ostravy na přídi letounu. Přesně tak, jak to měla tato hradecká patnáctka.

Obsluhující personál je složen z bývalých i současných příslušníků 211. taktické letky operujících s letouny JAS-39 Gripen s členstvím v Asociaci tygřích letek.

S letounem MiG-15UTI bude pokračovat spolupráce s touto asociací, ponese proto na kýlu charakteristické „tygří" zbarvení. Piloty budou Roman Svoboda a Petr Dřevecký. „Je to pravá stíhačka s bohatou historií umožnující zažít let a pocit rychlosti nad 1000 km/h," dodal Cabicar.

Již 19. ročník mezinárodní letecké přehlídky CIAF 2012 se uskuteční o víkendu 8. – 9. září. Již nyní je potvrzena účast leteckých formací z desítky států. Pořadatelé chtějí překonat loňskou, rekordní návštěvnost, kdy na CIAF přišlo přes 50 tisíc lidí.