Už déle než tři měsíce je Muzeum východních Čech v Hradci Králové bez šéfa. Jeho bývalou ředitelku Naďu Machkovou-Prajzovou odvolala rada kraje kvůli údajné šikaně a na místo se vypsalo výběrové řízení.

V pondělí měla rada kraje vybrat nového ředitele, jenže jméno vítězného uchazeče uniklo minulý týden do médií, což vzbudilo nevoli dalších kandidátů. Rada tak bod stáhla a chce o něm mimořádně jednat 23. října.

„Jako bezprecedentní a vůči všem ostatním účastníkům výběrového řízení urážlivý považuji fakt, že členové rady komentovali výsledek výběrového řízení do médií nejen před tím, než informovali jeho účastníky, ale vůbec předtím, než o jeho výsledku hlasovali a rozhodli,“ okomentoval události minulého týdne jeden z uchazečů Ladislav Zikmund-Lender.

Ředitelem muzea se měl stát Petr Grulich - historik z hradecké univerzity. Další uchazeči, kteří se do řízení přihlásili a kterým připadá jednání kraje neslušné a nekorektní, neskrývají rozhořčení.

Sílí obavy z ovlivňování řízení

Radě a hejtmanovi Jiřímu Štěpánovi (ČSSD) poslali otevřené dopisy. Upozorňují, že o tom, že je Grulich favoritem, slyšeli z několika zdrojů. Celá situace nahrává podle kritiků teorii, že bylo výběrové řízení zmanipulované a jeho vítěz byl znám dopředu.

„Už v době mezi odevzdáním přihlášky do výběrového řízení a druhým kolem výběrového řízení jsem zaznamenal z několika na sobě nezávislých a ne zcela irelevantních zdrojů signály, že ve vítězství v konkurzu je ze strany vyhlašovatele a zřizovatele instituce preferován Petr Grulich, který byl dříve blízkým kolegou a v pozici prorektora nadřízeným pana hejtmana. Tyto signály zesílily ještě po konání druhého kola výběrového řízení a především v posledních dnech,“ uvedl jeden z účastníků konkurzu Ladislav Zikmund-Lender.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové.
Muzeum má favorita na pozici nového šéfa

Informace o tom, že vyhraje Grulich, se prý dozvídal nejen z médií, ale například i z prostředí hradecké univerzity. A donesly se i k dalšímu uchazeči o pozici - Oldřichu Čízkovi - který skončil na druhém místě a kterého společně s prvním Grulichem včera rada pozvala na své mimořádné jednání 23. října.

„Zprávy o tom, že pan Grulich má být novým ředitelem, se ke mně totiž dostaly již několik dní před zveřejněním podkladů k výběrovému řízení, považoval jsem je ale za běžné spekulace. Informací o tom, že vítěz je vlastně již znám, ale přibylo před ústními pohovory, a přicházely z různých míst. Z událostí souvisejících s výběrovým řízením se nemohu ubránit dojmu, že volba nového ředitele se spíše než na věcné a odborné úrovni pohybuje na úrovni osobních vazeb,“ uvedl Čížek.

Nové výběrové řízení?

Oba muži mají obavu, že tato situace poškodí jméno muzea a ještě rozjitří současnou situaci. Ladislav Zikmund-Lender požaduje nové výběrové řízení.

„V situaci, kdy jsem přípravě požadovaných koncepcí řízení a rozvoje Muzea východních Čech věnoval několik týdnů intenzivní práce, připadám jako stafáž politicky sehraného divadla, namísto transparentního výběru podle odborných kritérií. Domnívám se, že je tímto postupem zpochybněna legitimita celého výběrového řízení. Jako jediné řešení této situace vidím zrušení stávajícího výběrového řízení a jeho opakování,“ dodal.

Z krajského úřadu v souvislosti s kauzou muzea neunikla do médií jen informace týkající se výběrového řízení, ale také psychologický posudek, který si nechal kraj vypracovat a který měl dokazovat šikanu ředitelky.

Novinářům přitom kraj odmítl posudek poskytnout a odvolával se na to, že obsahuje osobní údaje zaměstnanců.

Oprava muzea
Kromě řady rozpracovaných projektů čeká nového ředitele také další náročný úkol – plánovaná rekonstrukce muzea. Budova, kterou navrhl architekt Jan Kotěra se má dočkat nových omítek i oken. Novinkou bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. Město dokončilo první fázi oprav v roce 2002, kdy nechalo vyměnit okenní rámy, postavit nové rozvody elektřiny, vody a topení a v zadním traktu budovy vznikl výtah. Oprava se dotkla i izolace v suterénu a kanalizace kolem domu. Náklady byly sedmdesát milionů korun i kvůli firmě, která během oprav zkrachovala. Za rok se ale pracovalo znovu, protože vlhkost se do budovy dostávala skrze šestimetrové keramické plastiky v průčelí muzea. Jejich oprava přišla městskou kasu na dva miliony korun. Příští rok začne další část rekonstrukce, která se bude týkat muzejních oken, kašny, rampy, schodiště a soch, restaurování sádrových a štukových omítek.