Dělostřelecká tvrz Stachelberg na Trutnovsku je největší moderní pevnost v Československu. V rozsáhlém areálu z roku 1938 vybudovali dobrovolníci unikátní expozici o československém opevnění, obnovili tu ale třeba i zákopy z před-mnichovské doby.

Stachelberg tvořil součást pohraničního opevnění proti hitlerovskému Německu. Rozestavěn byl už v říjnu 1937 jako jedna z největších pevností svého typu v celorepublikovém měřítku. Výstavbu přerušila mnichovská dohoda a odstoupení pohraničí Německu o rok později. Původně měl mít 12 bunkrů spojených rozsáhlým podzemím, za necelý rok prací se podařilo vylámat podzemní prostory a na povrchu vybetonovat jeden bunkr.

Desítky let zapomenutý a zaplavený objekt, který po konci druhé světové války v podstatě zmizel z map, začali dobrovolníci obnovovat v roce 1990. Dnes patří k nejnavštěvovanějším místům ve východních Krkonoších.

„Byly tu uložené nebezpečné chemikálie. Díky úsilí dobrovolníků se proměnil v cíl rodinných výletů. Své si tu ve vojenských objektech najdou obdivovatelé mohutných vojenských objektů, okolí si zase vychutnají milovníci krásné přírody, zájemci o historii a architekturu, ale i turisté,“ pozval na Stachelberg Tomáš Eichler z představenstva spolku.

Za obnovou dělostřelecké tvrze stojí desítky tisíc hodin dobrovolné práce. Především díky nadšení členů spolku vznikl unikátní areál. Lidé v něm mohou studovat taktiku československého opevnění. Součástí areálu pevnosti je také rozhledna Eliška.

V loňském roce dělostřelecká tvrz nad Trutnovem zaznamenala rekordní návštěvnost. Zavítalo sem 21 tisíc lidí. Letos se očekává, že se toto číslo ještě navýší.

Unikátní expozice

Muzeum je zaměřené na vybudování československého opevnění ve 30. letech 20. století. Je umístěné v pěchotním srubu T-S 73, jediném vybetonovaném objektu na pevnosti. Ten je jedním ze tří největších pěchotních srubů československé pevnostní výstavby.

Vojensko-historická expozice ukazuje typy pevnostních objektů a jejich bojové úkoly. Nabízí fotografické i výkresové dokumentace, modely pevností a zbraní a vrcholem je unikátní plastický stůl stachelberské tvrze s rozměry 8 x 2,5 metru.

Během návštěvy ale lidé mohou zavítat také do podzemních prostor pevnosti. Zde mohou vidět ukázku mohutné výztuže pro betonování muničního skladu. Podzemí Stachelbergu představuje svým rozsahem naprosto unikátní systém – jedná se celkem o 3,5 kilometru podzemních chodeb a sálů v hloubce 25 až 60 metrů pod povrchem. Mělo tu být umístěno veškeré týlové zabezpečení pro 800 mužů posádky.

V současné době je zpřístupněný necelý kilometr chodeb. „Návštěvníci mají možnost vidět část rozsáhlých podzemních prostor v různých fázích výstavby – od zahájení výlomových prací až po betonáže chodeb a sálů. Podařilo se zachránit a uchovat některé naprosto unikátní části zařízení staveniště, např. originální posuvné bednění pro betonáž sálu z roku 1938,“ uvedl Eichler.

Vyzbrojená pevnost

V sousedství hlavního objektu si pak návštěvníci mohou prohlédnout také vyzbrojený objekt lehkého opevnění. Ten je ukázkou malé pevnosti, která evokuje připravenost k boji za mobilizace v září 1938. Lidé tu mohou vidět třeba kulomety, zrcátkové periskopy, ruční ventilátor na výměnu vzduchu, pancéřové a mřížové dveře.

Kompletní prohlídka stachelberského areálu zabere zhruba 1,5 hodiny.

Jak se tam dostat: Při cestě od Hradce Králové cestou ve směru na Pec pod Sněžkou, za Trutnovem odbočka ve směru na Žacléř a po směrovce Stachelberg nad obec Babí.

Otevírací doba muzea: út–ne 10.00–17.00
Ceny vstupného: Dospělí 100 korun, děti do 15 let 50 korun.

Více info na: www.stachelberg.cz

Tvrz Hanička
Do systému předválečného opevnění patří i tvrz Hanička na Rychnovsku, své dívčí jméno dostala podle nedaleké osady. Skládá se ze šesti povrchových objektů, v podzemí mezi sebou propojených téměř 1,5 kilometru chodeb a sálů.
V roce 2006 byla vyhlášena kulturní památkou. Podzemí návštěvníkovi ukáže moderní plně vybavený úkryt, povrchové objekty a část vstupní expozice vás pak vrátí o řadu desítek let zpět do doby, kdy naši dědové a pradědové se zbraní v ruce očekávali nepřítele. Turisté si letos mohou prohlédnout i jednu exkluzivní novinku, přesnou kopii Hraničářského praporu 3 Žamberk.
Otevřeno: út–ne 9.30–17.00