Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mladí zemědělci si zpestřili a „osladili“ výuku

Kostelec n. O. - Žáci 2. ročníku Agropodnikání Střední školy zemědělské a ekologická a středního odborného učiliště chladicí a klimatizační techniky Kostelec nad Orlicí navštívili, v rámci terénního cvičení  předmětu pěstování rostlin, cukrovar v Českém Meziříčí, aby viděli, jak se bulvy cukrové řepy promění v oblíbené sladidlo – cukr.  

12.2.2013
SDÍLEJ:

OCHUTNAT ŘÍZKY z cukrové řepy se studenti nebáli. Naopak si tím ověřili, že je řepa skutečně sladká.Foto: Foto: Sylva Chaloupková

Cukrovarem nás provázel a zajímavý výklad poskytl Ing. Šolín. Dozvěděli jsme se mnohé, například že českomeziříčský cukrovar od svého založení (v roce 1871 místními rolníky) zpracovává řepu dosud. V průběhu let byl několikrát modernizován, několikrát změnil majitele. Dnes  zůstává  jedním ze sedmi  a zároveň druhým  největším cukrovarem v ČR, je začleněn do francouzské společnosti TEREOS TTD, a.s. Během řepné kampaně zpracovává sedm tisíc tun cukrovky denně.


Celou technologii výroby cukru jsme měli možnost sledovat. Viděli jsme, jak se řepné bulvy nejprve vyperou, aby se odstranily všechny nečistoty.  Následně jsou strouhány na dlouhé jemné hranolky, takzvané řízky. Z řízků je vyluhována šťáva, která se dále čistí a zahušťuje odpařením vody.  Hustá šťáva pak ve varostrojích  postupně krystalizuje. Opakovanou  krystalizací jsou získány krystalky surového cukru.  Většina vyrobeného cukru je přepravována velkoobjemovými cisternami nebo v padesátikilogramových pytlích k dalšímu zpracování (např. mletí nebo je balena pro běžné spotřebitele).


Pro žáky byla návštěva cukrovaru opravdu velkým zážitkem, který nepokazilo ani nepříznivé počasí. Zblízka jsme viděli celý technologický postup výroby. Někteří ochutnali čerstvé řepné řízky , aby se přesvědčili , že cukrovka je  opravdu sladká. Zaujal nás i velín, kde prostřednictvím monitorů technologové bedlivě sledují  celý výrobní postup.

Autor: Redakce

12.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adolf Klepš

Hlasovat lze i pro zesnulého náčelníka krkonošské horské služby

Ilustrační fotografie.

Křovičtí hasiči zvou na zabíjačkové pochoutky

Opočno vzdorovalo Náchodu polovinu utkání

Opočno - Páté kolo Krajské hokejové ligy nabídlo souboj týmů ze suterénu tabulky, ve kterém poslední Opočno hostilo předposlední Náchod. Z výhry se radovali hosté, domácí Baroni stále čekají na první bodový zisk.

V obci Přepychy přivítajío víkendu nové občánky

Přepychy - V Přepychách přivítají do života další čtyři nové občánky. Stane se tak v sobotu 21. října v kapli Panny Marie v údolí Dřízna.

Lukavice hostí lídra z Javornice

Rychnovsko - Krajská I. B třída nabídne o víkendu hned tři okresní derby.

Kraj chce slučovat střední školy

Královéhradecko - Kapacity středních škol dvakrát převyšují počet žáků devátých tříd.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení