„I na horách se během dne drží teploty okolo 3 – 7 stupňů nad nulou a je deštivo. Loni se na začátku listopadu teploty během dne držely pod nulou, bylo možné zasněžovat a navíc také sněžilo,“ porovnává situaci Petr Hynek, ředitel SkiResortu Černá hora-Pec. Předpověď se jeví optimisticky. „Záleží na počasí, které vypadá v následujících dnech velmi nadějně. Sněžná děla a sněžné tyče máme na sjezdovkách připravené ve všech areálech. Celkově jich je víc než 220 kusů. Technologií zasněžování máme pokryto 76procent celkových 44 kilometrů sjezdovek, na kterých se ve SkiResortu Černá hora - Pec bude letos lyžovat. Jakmile teploty klesnou pod bod mrazu, začneme zasněžovat,“ říká Petr Hynek.

Do začátku prázdnin vyroste přímo na budově horní stanice lanovky na Černé hoře horolezecká stěna.
U Pece vyroste vlek se sjezdovou tratí, na Černé hoře horolezecká stěna

Jako první by ve SkiResortu otevřeli sjezdovku Anděl na Černé hoře, kam letos umístili revoluční novinku v zasněžování, továrnu na výrobu sněhu SnowFactory. „Tuto technologii jsme testovali během léta a podzimu. Při současném deštivém počasí není její použití efektivní,“ připouští Hynek.

LEDECKÝ, PŘEDPREMIÉRA FILMU A LEDOVÉ STAR WARS

Na zimní sezonu se pečlivě chystají rovněž ve Špindlerově Mlýně. Tradiční Ski Opening ve Svatém Petru má termín 9. prosince, nicméně je pravděpodobné, že v případě příznivých podmínek se tam začne lyžovat dříve.

„Při SkiOpeningu se můžou návštěvníci těšit na úvodní závod série s ČT Sport na vrchol, vystoupení Janka Ledeckého s kapelou, Abba Stars a hudební show Las Vegas,“ přibližuje atraktivní program oficiálního zahájení zimní sezony Čeněk Jílek, ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn. V sobotu 9. prosince rovněž dojde na exkluzivní předpremiéru filmu Špindl, který se natáčel v krkonošském středisku letos v zimě a oficiálně půjde do kin 21. prosince. Na SkiOpening dorazí a autogramiádu absolvují herci, kteří se ve filmu objeví, Marek Vašut, Anna Polívková, Jan Révai, David Gránský, Karel Zima, Kateřina Klausová nebo Anita Krausová. „Výhodně pořídíte i skipasy. Při SkiOpeningovém víkendu, od pátku do neděle, nabídne skiareál návštěvníkům třídenní skipasy za cenu jednoho,“ upozorňuje Čeněk Jílek.

Novinkou letošní zimy bude měřená trať obřího slalomu pro veřejnost Audi Race Track ve Svatém Petru v horní části černé sjezdovky. „Lyžaři si můžou vyzkoušet závodní trať se vším všudy od startu až do cíle a svůj čas si porovnat s časem nejznámějšího českého sjezdaře Ondřeje Banka. Toho bude možné vidět ve Špindlu na řadě eventů. Během sezony s ním dokonce chystáme i závody, takže zájemci budou mít příležitost s Bankem poměřit své lyžařské schopnosti na trati obřího slalomu," představuje novinku ředitel špindlerovského skiareálu.

Třetí zimní sezonu se objeví u horní stanice lanovky Svatý Petr - Pláň originální výstava ledových soch. Letošním motivem Špindlerovského ledária budou Star Wars.

Ve Špindlu se točí komedie
Ve Špindlu se točí komedie, Révai si prý rád sáhne