Dlouhodobý nedostatek řidičů v hradecké městské hromadné dopravě vedl k oklešťování jízdních řádů a úplnému zrušení rychlíkové autobusové linky 24R. Se zrušením oblíbené linky obyvatelé města nesouhlasí. Podle primátora Hradce Králové Zdeňka Finka nemusí být zrušení definitivní.

Vyškrtnutí linky zabolelo hlavně obyvatele Moravského Předměstí, kteří se díky rychlíku dostali na nádraží o několik minut dřív než běžným spojem. S negativními ohlasy se lidé obracejí i na Komisi místní samosprávy Moravské Předměstí - jih.

MHD v Hradci Králové.
Hradec Králové přidá dopravnímu podniku na platy řidičů

„Zaznamenali jsme stížnosti od obyvatel, protože ta linka byla oblíbená a jezdilo jí hodně lidí,“ řekl předseda komise Petr Neckař. Komise se proto s problémem obrátila na primátora Zdeňka Finka a na ředitele dopravního podniku. Na vyjádření komise stále čeká.

Řidičů je stále málo

„Pokud bude ke konci roku dostatek řidičů, můžeme se k zrušeným spojům opět vrátit,“ řekl Deníku ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham a dodal, že v současnosti je ale řidičů stále nedostatek. Dopravnímu podniku chybí čtyři řidiči a dalších osm v červnu odejde do důchodu. „Asi šest lidí máme zatím v autoškole. Přes léto bude chybět zhruba deset řidičů,“ dodal.

Víc peněz na platy

Radnice se rozhodla nové řidiče přilákat na vyšší platy, dopravnímu podniku proto zvedne příspěvek na letošní provoz. Rozpočet dopravce by mohl stoupnout o dvacet milionů korun. O navýšení rozpočtu budou ještě v červnu hlasovat zastupitelé. „Chceme stabilizovat a navýšit počet řidičů, proto se ještě letos výrazně zvýší příspěvek na dopravní podnik, abychom nějaké šoféry měli,“ řekl k plánovanému navýšení rozpočtu primátor a dodal, že jestli se vrátí řidiči, bude se moci vrátit i rychlík.

Průměrná hrubá mzda řidičů, dispečerů a dalších zaměstnanců dopravního podniku by díky příspěvku měla vzrůst zhruba o tři tisíce korun. V současnosti mají hradečtí řidiči i se všemi příplatky a přesčasy průměrně zhruba 27 tisíc korun. Zdeněk Abraham připouští, že zvýšení platu řidičů je potřeba: „Dva řidiči nám teď odešli do Pardubic, kde údajně mají o čtyři tisíce víc.“

Nové vozy hradeckého dopravního podniku.
Dopravní podnik omlazuje svoji flotilu

Kvůli chybějícím řidičům musel dopravní podnik omezit i jiné spoje
Nedostatkem řidičů utrpěly i další linky. Zásahy do jízdního řádu zaznamenali cestující šestky, která vyjíždí ze Slezského Předměstí. Linka v pracovní dny jezdí pouze do 16. hodiny a o prázdninách nejezdí vůbec. Osmička jezdí už jen jednou za hodinu a jízdní řád se zredukoval i u linky 13. Lidé poukazují na to, že by měla být zrušená spíš málo používaná Zelená linka. Její provoz byl v pondělí sice pozastaven, ale kvůli stavebním pracím na Velkém náměstí.