Defibrilační jednotky, které jsou schopné obnovit elektrickým výbojem správnou činnost srdce, dostanou turistická centra v Krkonoších, Orlických horách nebo v Adršpašsko-teplických skalách.

Jejich pravidelný servis bude zajišťovat horská služba a provozovatelé objektů, kde budou defibrilátory umístěny, dostanou školení, jak s nimi zacházet.

Přístroje by měly být instalovány během několika měsíců, aby byly k dispozici už během nadcházející zimní sezony. Místa kraj vybíral ve spolupráci s horskou službou a krajskými zdravotnickými záchranáři.

„V první fázi chceme pořídit deset až dvanáct defibrilátorů, jejichž pořizovací hodnota se na trhu pohybuje kolem 40 tisíc korun za jeden přístroj. Proto kraj navýší o 500 tisíc korun provozní příspěvek Zdravotnické záchranné službě Královéhradeckého kraje, která realizaci záměru zajistí,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Defibrilátory budou pomáhat lidem, které postihnou vážné zdravotní problémy, například na krkonošské Černé hoře nebo na oblíbené lanovce na Sněžku, kde budou dokonce dva - jeden na vrcholu a druhý na mezistanici na Růžové hoře. Lanovka je cílem mnoha návštěvníků - za necelé čtyři roky provozu už jich přepravila více než milion.

Pocta náčelníkovi

Sněžka je spojena i s nedávným úmrtím náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše, kterého při výstupu postihla náhlá srdeční příhoda.

„Myslím, že kromě zvýšení procenta úspěšné resuscitace v případě nenadálé potřeby lidí z řad turistů a sportovců tím vzdáme hold i zesnulému náčelníkovi krkonošské horské služby Adolfu Klepšovi a jeho snaze pomáhat lidem v nouzi na horách,“ doplnil Aleš Cabicar.

Kolaps při čekání na lanovku
Takzvaný laický defibrilátor pomohl obnovit srdeční činnost turisty, který v srpnu zkolaboval v Peci pod Sněžkou. Staršího muže, který čekal na lanovku, postihla náhlá zástava krevního oběhu. Lidé, kteří to viděli, zavolali záchranku a její dispečink se spojil s horskou službou v Peci. „Na místě jsme byli během tří minut. Než jsme dorazili, snažili se pánovi pomoci další turisté a my jsme ihned pokračovali v pokusech obnovit životní funkce,“ uvedl Tomáš Novák z Horské služby Krkonoše.

Horští záchranáři muži nalepili elektrody defibrilátoru, zajistili mu dýchací cesty a prováděli i nepřímou srdeční masáž. „Podařilo se nám pacienta jedenkrát defibrilovat a úspěšně obnovit srdeční rytmus již v první minutě poskytování první pomoci,“ doplnil Tomáš Novák.

Když na místo přijeli zdravotníci, byl muž sice v bezvědomí, ale jeho srdce pracovalo a dýchal. Vrtulník ho pak přepravil do královéhradecké fakultní nemocnice.