Deštivé podzimní počasí komplikuje odstraňování následků ničivé bouře derecho, která se v srpnu prohnala Podkrkonoším. Dřevaři zatím z lesů v okolí Libňatova, Prorub a Kohoutova, které bouře zasáhla nejvíce, odklidili zhruba 25 tisíc kubíků poškozeného dřeva, dalších 70 tisíc jich ale dál leží v polomech.

„Jsme zhruba ve čtvrtině práce. Ale to je jen odhad, těžko se škody v takovém ohromném množství odhadují,“ říká Jaroslav Němec, jednatel organizace Městské lesy Jaroměř, která v regionu počítá asi největší ztráty. „Hodně nám práci komplikuje počasí, je ukrutné mokro. Takhle vlhký podzim dlouho nepamatuji. Musíme stále zavážet a opravovat lesní cesty,“ potvrzuje Jaroslav Němec.

V lesích pod jaroměřskou správou se permanentně pohybuje zhruba dvacítka lidí. S nimi rozlámané stromy likvidují mohutné vyvážecí stroje a harvestory. Každý automobil ke zpracování odveze vždy zhruba třicet kubíků dřeva.

Ztráty hospodářů se pohybují v závratné výši. Oproti běžnému prodeji majitelé za kalamitní dřevo dostávají v průměru o 400 až 500 korun za kubický metr méně.

„Největší škodu způsobil vítr, který dřevo rozlámal. To už samo o sobě výrazně cenu snížilo. Teď je navíc pochopitelně na trhu dřeva mnoho, proto padají ceny jak v České republice, tak i v okolních státech. Kupci si je ponižují, to už tak jednoduše bývá,“ vysvětluje Jaroslav Němec.

Jaroměřské lesy dřevo odváží hlavně pro velké odběratele. Z Podkrkonoší putuje na pily do Ždírce nad Doubravou u Žďáru nad Sázavou nebo do Jihlavy. Pily v okolí prý zpracovávají hlavně dřevo od soukromníků a drobnějších podnikatelů.