VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři pod vedením Jiřího Švestky připravovali dobroty pro Gastronomické dny

Královéhradecko, Pec pod Sněžkou - Dvouhodinovou degustaci o pěti chodech si v sobotu večer vychutnávali v hotelu Horizont účastníci letošních Gastronomických dnů šéfkuchaře.

11.12.2017
SDÍLEJ:

Gastronomické dny v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.Foto: Deník/ Jana Mudrová

Popíjeli k tomu pečlivě vybraná moravská vína z partnerského vinařství Chateau Valtice. Jednotlivé chody představili šéfkuchař Jiří Švestka a ředitel zmíněného vinařství Marek Šťastný. Maximální počet čtyřiceti míst na tento pozoruhodný večírek zaplnili hosté rezervacemi velmi rychle. Není divu, vždyť pro zdejší kolektiv kuchařů jsou Gastronomické dny vyvrcholením každého roku a zpestřují období před Vánocemi.

„Nápady na jednotlivé chody formujeme během celého roku. Je to kolektivní práce. Jakmile někdo z nás navrhne konkrétní pokrm, hned ho zkoušíme a chuťově vylaďujeme,“ popsal pro Deník šéfkuchař Jiří Švestka, rodák z jihomoravské vinařské obce Bulhary.

Nejen pro návštěvníky, kteří díky dvoudenní akci mohou ochutnat neobvyklá jídla, ale také pro kuchaře samotné, jsou Gastronomické dny příležitostí, jak přichystat něco nového, neobvyklého. Nic se rok od roku neopakuje. A letos mohli mistři gastronomie dát volnou uzdu fantazii a umu již po dvanácté.

„Některá jídla, která mají u návštěvníků Gastronomických dnů úspěch, se následně dostanou i do stálé nabídky naší restaurace.“ podotkl Ilja Šedivý, předseda představenstva společnosti Regata Čechy, která hotel Horizont provozuje již dvacátým třetím rokem.

Gastronomické dny letos představily devět hlavních pokrmů, tři teplé a dva studené předkrmy, dvě polévky a dva dezerty.

V nabídce chodů se letos zaskvěl například blanžírovaný vepřový mozeček s rajčatovým ragú, podávaný s míchanými vajíčky a marinovanými smrži v Portském víně.

Chuťové pohárky příjemně potěšila třeba jemná krémová polévka z pečeného česneku s restovanými slaninovými krutonky. Úspěch při hlavním večeru slavil spider steak z telecího masa s fazolovým ragú a tuřínem pečeným na přepuštěném másle. Ze sladkostí upoutal nejen pomerančový dortík, ale i nočky z odpalovaného těsta na čokoládovém mascarpone s čerstvými fíky marinovanými v cukrovém roztoku a jadérky z granátového jablka v dezertním víně a medu. „Jsem rád, že se lidé na naše dny vracejí. Přijíždějí hlavně z okolních měst. Vídám tu známé tváře, to člověka potěší,“ uzavřel šéfkuchař Jiří Švestka.

Autor: Jana Mudrová

11.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V této budově v Říčařově ulici v Plotištích nad Labem mělo dojít k útoku. Plány mladíků překazili pracovníci ústavu.
AKTUALIZOVÁNO

Děti chtěly útočit a utéct z pasťáku

Galavečer Královéhradeckého KFS v Jičíně
19

Fotbalový bál ocenil i šéf Malík. Tohle je cesta

Žáci rozezní židovskou památku

Dobruška - Koncert žáků Základní umělecké školy Dobruška ve středu od 17 hodin rozezvučí synagogu na Šubertově náměstí.

Na Votroky se vysypal pytel sněhu i gólů

Olomouc, Hradec Králové - Mraky sněhu, mraky gólů. Takový byl další přípravný zápas hradeckých fotbalistů. „Neroztrhl se jen pytel se sněhem, ale i s góly,“ pronesl po duelu v Olomouci kouč Karel Havlíček.

První sníh, kalamita a s obnaženou hrudí na Sněžku: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 16. ledna 2018.

Ukradená kabelka může zlodějku přijít až na tři roky za mřížemi

Rychnov nad Kněžnou - V listopadu loňského roku řešili rychnovští kriminalisté krádež kabelky z nákupního košíku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>