„Oblast Podorlicka je pro Pardubický kraj jednou z prioritních, a proto vnímám potřebu zlepšit infrastrukturu především v dopravním hospodářství. Stejně tak je nezbytné zlepšit napojení regionu na západní část regionu, kde je administrativní centrum kraje," uvedl hejtman Martin Netolický. „Tyto potřeby jsou ostatně požadovány opakovaně a já si myslím, že v průběhu čtyřleté etapy, která nás společně čeká, jsme schopni projekty posunout dopředu," dodal hejtman Netolický po setkání se starostou Letohradu Petrem Fialou, který je zároveň předsedou Sdružení obcí Orlicko.

RADĚJI VLAK NEŽ AUTO
„Řešili jsme především stav silnic a dostupnost Pardubic z naší oblasti nejen po silnici, ale také po železnici. Snažíme se o zajištění rychlejšího vlakového spojení, které by pro některé občany mohlo být výhodnější než jízda autem. Lepší přístupnost po kolejích by mohla prospět i cestovnímu ruchu," doplnil starosta Letohradu Petr Fiala a zdůraznil potřebu podpory pro rekreační oblast Pastviny.

„Pastviny považujeme za jeden ze skvostů v našem regionu a chceme mu pomoci dostat se v návštěvnosti na výsluní," řekl na adresu turisticky zajímavé, ale stále nedostatečně vyhledávané oblasti Petr Fiala. „Po určitém útlumu se turisté na Pastviny vracejí, a proto by komunikace kolem přehrady měla projít obnovou, například ve formě cyklostezky. Aktivity na Pastvinách je potřeba posunout i z toho důvodu, že zde bude pravděpodobně působit jeden významný investor v oblasti cestovního ruchu," podotkl hejtman Netolický.

V rámci návštěvy Letohradu navštívil hejtman také společnost OEZ, kde se setkal s generálním ředitelem Romanem Schifferem. I pro jednoho z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu je důležitým tématem dopravní infrastruktura, ale diskutovalo se také o spolupráci s místním učilištěm či podpoře spolkové činnosti. „Finanční podpora občanských aktivit a sportů ze strany společnosti OEZ je ve srovnání s podobně velkými podniky obdivuhodná a nebývale vysoká. Potěšil mě také přístup vedení firmy ke spolupráci s odborným učilištěm, protože chtějí jít tím směrem, který my dlouhodobě prosazujeme ve formě takzvaného duálního systému," řekl hejtman Netolický. (tz, zr)