Hořkou pilulku museli ve volbách spolknout hlavně Zemanovci s kontroverzním lídrem Vladimírem Drymlem, právě od něhož si strana hodně slibovala.

Před čtyřmi lety přeskákal na kandidátce ČSSD Lubomíra France, ale teď celá Drymlova partaj skončila hluboko v poli poražených.

Však také ve vysvětlení volebního neúspěchu nechodil Dryml pro slova daleko.

„Po štvavé kampani vůči mně ze strany sociální demokracie jsme překvapen, že voliči dali zelenou dalším problémům s čerpáním evropských dotací a podpořili svými hlasy pro lidovce i církevní restituce. Upozorňoval jsem v kampani voliče na tyto možné těžkosti a možná právě proto jsem byl po zásluze potrestán," hřímal včera Dryml.

„Voliči nechtějí slyšet negativa, nýbrž sliby. Ještě dva roky však budu v Senátu, a tam budu na nepravosti v Královéhradeckém kraji upozorňovat," dodal Dryml.

ČSSD podle něj půjde do koalice jednoduše s tím, „kdo jí půjde na ruku s odkláněním  peněz Evropské unie."

Další neúspěšné partaje, například Paroubkova LEV-21, vysvětlují neúspěch krátkou dobou fungování a bojkotem ze strany médií.

„Vznikli jsme před pár měsíci, neměli jsme žádné peníze na kampaň, ani od kmotrů. Média nás navíc nikam nepouštěla. Nedoufali jsme, že zvítězíme. Ale je pravdou, že výsledek je horší, než jsme čekali," přiznal šéf  krajské rady strany Aleš Skořepa.

Sportovně naopak vzal totální propadák lídr hradeckých „Véčkařů" Vítězslav Janků. „Pro nás je úspěch už to, že jsme dokázali sestavit tak kvalitní kandidátku, že do toho řada starostů a lékařů vůbec šla," uvedl Janků.

A většina neúspěšných lídrů podotýká: s výjimkou komunistů tyto volby prohráli prakticky všichni.

Infrografika: Kdo povede Královéhradecký kraj?