„Nečekáme, že by s tím byl problém. Myslím, že jsou schopni to zvládnout," věří zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kuna. I letos se na území CHKO Broumovsko zahnízdilo sedm párů kriticky ohroženého dravce. „Pro úspěšné hnízdění je pro ně nejdůležitější, aby byli v klidu a nebyli rušeni. Pak jsou schopni vajíčka zahřívat a ochránit i před mrazem," připomíná zoolog, proč museli ochránci přírody na turisticky vyhledávaných místech na dobu hnízdění uzavřít přístup veřejnosti.

Větším problémem by pro dravce údajně bylo, kdyby začalo výrazněji pršet či chumelit na přelomu dubna a května. V té době se totiž mláďata začnou líhnout. „To je nejvíce citlivé období. Pokud by bylo hnízdo na špatně chráněné římse nebo v otevřené dutině, tak tam hrozí prochladnutí a je konec," řekl Kuna.

Podobný případ se stal před čtyřmi lety v Chrámových stěnách skalního města, kdy prudké deště a stékající voda promočila hnízdo a ani starostlivá péče sokolích rodičů život mláďat nedokázala zachránit.

Zahřívání vajec má většinou na starosti sokolí samice. Ale není to podmínkou. „Pozorovali jsme i pár, v němž byla samice hodně emancipovaná," usmívá se Kuna. „V sezení se střídali se samcem zhruba půl na půl. Jinak v drtivé většině sedí na hnízdě samice a samec ji zajišťuje potravu. Tu nenosí přímo do hnízda, ale nechává ji v okolí, v takových spižírnách," prozrazuje stravovací zvyky sokolů, pro něž je právě v době hnízdění dostatek stravy důležitou podmínkou pro vyvedení mladých. „Musí toho víc nalovit a to je riskantní. Když se samec z různých důvodů nevrátí, nemá samice příjem potravy, tak odlétne a vejce v době inkubace zastydnou," říká zoolog. Vloni takto ze sedmi párů úspěšně vyvedly mladé jen dva.

Jiří Řezník