Však také Králické straší už hodně dlouho. Uzavření pasťáku přišlo poté, co jeden z mladých delikventů vrazil vychovateli šroubovák do krku. Když si Králičtí vyvzdorovali, aby v prázdné budově nevzniklo pobytové zařízení pro žadatele o azyl, přišla další jobovka. O budovu má zájem ministerstvo spravedlnosti a chce tu zřídit ženskou věznici! A Králičtí znovu protestují, na středeční demonstraci na náměstí přišly stovky lidí. Město také v pátek uspořádalo referendum, které mělo ukázat, jak se Králičtí ke zřízení věznice staví. Obavy, aby k volebním urnám přišlo dost lidí a referendum bylo platné, se nepotvrdily. Volební účast byla 44,72 procenta, přitom k platnosti referenda stačilo pětatřicet.

Výsledky referenda: účast 1571 lidí (44,72 %)
Proti záměru – 1348 občanů (86,06 %)
Pro záměr – 219 občanů (13,94 %)

Na otázku „Souhlasíte s tím, aby v areálu bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách zřídilo Ministerstvo spravedlnosti ČR ženskou věznici s dohledem?" odpovědělo kladně 219 lidí, proti věznici se sešlo 1348 hlasů, to je v přepočtu přes 86 procent lidí zúčastněných v referendu.

Hlasovat přišla i Božena Darebná, v Králíkách žije už 22 let. „Byl tady diagnostický ústav, a bylo to špatné, chovanci se nám dostávali i do baráku. Když tu budou vězeňkyně, budou tu pár dní, potom jim dají náramky, ony odejdou a dají sem migranty. A bude to ještě horší, než to bylo," říká. Ne na hlasovacím lístku zaškrtla i kvůli tomu, že ve městě bydlí syn a má malé děti. Proti zřízení věznice je i Ervín Beschorner, který bydlí v okolí: „Měla by tu být demokracie a občané mají mít právo vyjádřit svůj názor, ne aby rozhodl někdo z představitelů nahoře." Ne všichni hlasovali proti věznici, někteří v ní vidí příležitost. „Budou pracovní místa," myslí si Milena.

Výsledek referenda je pro místní samosprávu závazný, protože proti věznici hlasovala nadpoloviční většina a současně se hlasování zúčastnilo více než minimálně stanovených 25 procent lidí zapsaných v seznamech. „V takovou účast jsem ani ani nedoufala, proto jsem byla vždycky ve svých prognózách zdrženlivá," komentovala velký počet lidí, kteří se dostavili k urnám, starostka Jana Ponocná a dodává: „Docela mě překvapilo, že tolik lidí se zvedlo a šlo vyjádřit v referendu. Proti je velmi významná část z nich a teď bude záležet na tom, zda to bude pro pana ministra dostatečně významný argument, jak se vyjádřil, aby upustil od umístění věznice v Králíkách." Hejtman Martin Netolický minulý týden jednal s ministrem Andrejem Babišem, který ho ujistil, že případné kroky státu budou uskutečněny až po vyhlášení výsledků referenda.