Zájemci mohou získat dotaci ve výši 70 až 85 procent nákladů podle typu zdroje a lokality. Příspěvek může činit až 127 tisíc korun. Cílem programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností.

I tentokrát se bude žádat elektronicky

V hradeckém kraji se další vlna kotlíkových dotací rozběhne už v pondělí 12. září. I tentokrát se zájemci vyhnou nepříjemným frontám. „O dotaci se bude žádat stejným způsobem jako letos v lednu, a sice prostřednictvím elektronického portálu," informovala mluvčí kraje Martina Götzová. Doplnila, že kraj jedná s ministerstvem životního prostředí o navýšení dotace na instalaci obnovitelných zdrojů energie.

V této vlně bude pro žadatele připraveno dohromady 94 milionů korun, které čerpá kraj z evropských dotací. Podmínky přidělení dotace se od lednové výzvy nijak zásadně nezměnily.

„V minulosti provázely start kotlíkových dotací drobné technické potíže s přetížením systému, ale to by se již nemělo opakovat. Sběr žádostí bude ukončen, jakmile bude vyčerpána přidělená částka, nejpozději však 30. září 2016," informoval náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Pardubický kraj rozdělí 60 milionů

V Pardubickém kraji by se zájemci o dotaci na nové kotle měli připravit na 3. říjen. Mezi žadatele se rozdělí až 60 milionů korun. „O příspěvek na výměnu ručně plněných kotlů na pevná paliva za nové nízkoemisní zdroje se budou moci ucházet jak neúspěšní žadatelé z prvního kola, tak i noví zájemci," sdělil mluvčí kraje Dominik Barták.

„V prvním kole jsme schválili přes tisíc žádostí, což předčilo všechna očekávání," uvedl hejtman Martin Netolický. Kraj přijímal žádosti pro první výzvu v lednu a za tři dny zaevidovali úředníci 1054 žádostí. Plánovaná částka 100 milionů korun proto byla navýšena, aby se na všechny žadatele v první výzvě dostalo.

Špatné ovzduší navýší příspěvek
Podpora může být navýšena o pět procent, pokud žadatel bydlí v obci, kde je špatné ovzduší. V hradeckém kraji jsou to Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město nad Metují, Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí na Jičínsku, Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují a Nový Bydžov. V Pardubickém kraji mohou nejvyšší dotaci získat lidé v České Třebové, Holicích, Lanškrouně, Litomyšli, Moravské Třebové, Linharticích, Pardubicích, Svitavách a Jablonném nad Orlicí.