Velkým zdravotnickým zařízením v kraji nyní chybí asi čtyřicítka sester, z toho asi 25 ve Fakultní nemocnici a osm v náchodské nemocnici. Situace se však bude postupně zhoršovat. „V roce 2030 bude v kraji chybět 600 sester," řekl včera novinářům hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Proto vedení kraje začalo jednat s Univerzitou Hradec Králové o zřízení nového programu na vzdělávání zdravotnického personálu, díky němuž by ročně přibývalo několik desítek zdravotních sester.

Podle Jiřího Štěpána se univerzita k řešení problému staví vstřícně, chvíli však potrvá, než se projekt rozběhne. Je nutné získat akreditaci a zajistit vyučující i praktickou výuku, takže první zájemci začnou studovat nejdříve v akademickém roce 2018 až 2019. O zapojení UHK do procesu vzdělávání zdravotních sester už kraj jednal i s ministerstvem školství.

Kraj se chce do projektu aktivně zapojit a podpořit jej finančně i organizačně. „Zdravotnický holding sdružuje pět krajských nemocnic. Studentům bychom v našich zařízeních umožnili absolvovat odborné praxe a naši zaměstnanci by se mohli zapojit i do vzdělávání svých budoucích kolegů přímo na univerzitě," uvedl náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09), který je odpovědný za oblast zdravotnictví.

Podle hejtmana kraj bude usilovat o to, aby noví absolventi nastoupili do zdravotnických zařízení v kraji.

Na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové obor všeobecná sestra existuje, počty absolventek však pro potřeby kraje nestačí a škola v budoucnu počet studentů navyšovat nebude. Vysokoškolské studium pro zdravotní sestry má i pardubická univerzita, tam je však situace obdobná.

Kraj nyní řeší nejen nedostatek sester ve zdravotnictví, ale i v sociálních zařízeních.

Situaci navíc komplikuje fakt, že v některých částech Královéhradeckého kraje platy ve zdravotnictví nemohou konkurovat platům v jiných oborech, takže je sestry těžké udržet.