Víte, že…v Olympijském parku Pardubice budou zastoupeny také sportovní kluby z Orlickoústecka…
Cyklo Bendl Vysoké Mýto
Klub biatlonu Letohrad

Kromě sledování televize mohou sportovní nadšenci z Orlickoústecka nasát alespoň trochu olympijské atmosféry v Pardubicích. Tam totiž ve zrekonstruovaném parku Na Špici vyrostl Olympijský park. Pro veřejnost ho v Pardubicích otevřou od 5. do 21. srpna.
Jeho návštěvníci si zde mohou užít různé workshopy a exhibice, koncerty i animační programy. Mohou si zde vyzkoušet desítky sportů a také společně fandit českým sportovcům. „Snad i jejich úspěchy přispějí k tomu, že Olympijský park navštíví co nejvíce lidí. Jsem přesvědčený, že park nebude jen lokální atrakcí pro občany Pardubic a okolních obcí, ale stane se skutečným sportovním srdcem celého Pardubického kraje," řekl hejtman Martin Netolický.
Dalším cílem projektu je kromě jiného přiblížit dětem různé druhy sportů. „Na Olympijský park Pardubice se moc těším. Tuto akci navíc chápu jako příležitost pro děti, aby si vyzkoušely jednotlivé sportovní disciplíny a zjistily, který sport jim je šitý na míru," pronesl radní Pardubického kraje René Živný. Již nyní se také ví, že některá z jednotlivých stanovišť budou mít své využití i po skončení olympiády. Budou sloužit buď nadále veřejnosti, nebo místním klubům. „Místní kluby budou moci dále využívat branky na slalom, které budou přístupné i veřejnosti. Některá sportoviště tak budou dále využívána. Bude je však potřeba dovybavit, pomůcky by pak zůstaly buď v klubech, nebo bychom je předali do mateřských a základních škol," zmínil další pozitiva Olympijského parku náměstek primátora pro sport Jakub Rychtecký.
Olympijský park je také pro ty, kteří nechtějí sedět jenom před televizí, ale chtějí nasát sportovní atmosféru i jinde. „Jedeme celá rodina, děcka mají prázdniny a my s manželkou jsme velcí sportovní fanoušci, tak jsme si řekli, že by to mohla být prima dovolená a odpočinek," řekl Petr Klusoň ze Svitav. Najdou se však i tací, u nichž se Olympijský park nesetkal s velkým pochopením. „Nechápu, proč by se lidé měli shromažďovat na jednom místě, aby podpořili sportovce. Stejně na ně budou koukat na obrazovkách, což by dělali i doma v obýváku," uvedla Dana Nová.
Zahajovací ceremoniál se uskuteční v Pardubicích na třídě Míru a zúčastní se ho řada významných sportovců jako například Dominik Hašek nebo Štěpánka Hilgertová. (aza, red)