Malý sál Společenského centra Kino 70 v Dobrušce zaplnili 5. prosince vyznavači révového moku a ochutnávali a ochutnávali. Vína od maďarského Balatonu jsou totiž v Dobrušce, kde je běžně otevřeno několik sklepů a sklípků s vínem z Moravy, stále populárnější, a tak na pátý ročník koštu dorazil až nečekaně velký počet lidí.

Za mírný poplatek „vyfasoval" každý účastník vinný lístek a skleničku s emblémem Ábrahámhegy, maďarského města, s nímž už dlouhá léta udržuje Dobruška přátelské styky, a pak už nic nebránilo výběru a ochutnávce z deseti druhů, vyrobených z révy zrající na svazích vyhaslých sopek v okolí města Badacsony na severním okraji Balatonu. Pro ty otrlejší se v nabídce dokonce objevily dva druhy nápoje poněkud ostřejšího – broskvovice a vedle ní ještě terkelice, pálenky s původem také v hroznech.

A jaká vína se rozlévala?

Především bílá a z nich značky typické pro oblast Badacsony – Szürkebarát, Olazsrizling, Kéknyelü, Muskat Otonel nebo Zenit. Ochutnat však bylo možné i vynikající Rýnský ryzlink. Na seznamu nechyběla Frankovka v provedení rosé nebo Rulandské modré.

K dobrému nápoji patří něco dobrého k zakousnutí. K vínu z Maďarska obzvlášť pasuje maďarská klobáska nebo jelítko a k tomu vynikající bílý chléb – ani o tyto laskominy nebyla ve společenském centru 5. prosince nouze.
O tom, že badacsoňské víno mělo opět v Dobrušce úspěch, svědčí fakt, že si mnozí účastníci akce zakoupili domů lahve s mokem, na kterém si zřejmě nejvíce pochutnali.

Dana Ehlová