„O jeho otevřenosti mám velké pochybnosti," říká samotný šéf České asociace zoo a ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

To, že bylo šité na míru předem jasnému favoritovi tendru, už od počátku tvrdil úhlavní kritik současného vedení zoo, šéf sdružení Safari Archa 2007 Roman Komeda. Označil ho za šaškárnu.

Jenže s Komedou, který se u odborníků z českých zoo setkává většinou spíše s ironickými úšklebky a nepochopením, jsou v tomto hodnocení nyní mnozí na jedné lodi. Konkurz byl podle nich veden diletantsky a účelově.

„Neřekl bych zrovna, že by konkurz byl šitý na míru Rabasovi, ale spíš tak, že výběrová komise měla dopředu jasno, koho ve vedení zoo chce, a podle toho také řízení probíhalo. Bylo komické… Takové výběrové řízení typu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá," řekl zoolog dvorské zoo Pavel Moucha, jeden z těch, kteří se v konkurzu dostali do užšího výběru.

Podivná témata

A stejně jako hlavní vyzývatel Rabase, bývalý ředitel děčínské zoo Lubomír Moudrý, Moucha napadá vedle podivných témat pohovorů složení výběrové komise. Do ní byl totiž nečekaně přizván člověk z vyškovské  zoo.

„Jakou váhu mohou mít v otázkách probíraného obnovení členství zoo v mezinárodních asociacích EAZA a WAZA argumenty odborníka ze zoo, která není členem ani jedné z nich?" ptá se Moucha.

Česká asociace zoo přitom nabízela do výběrové komise svého odborníka. Podle zdrojů Deníku nabídku představenstvo zoo nejprve přijalo, pak se však zachovalo po svém. S vedením vyškovské zoo podle zlých jazyků pojí dvorské vedení bližší vztahy.

Naopak ne právě dobré „oko" si před lety u bývalé ředitelky Dany Holečkové a vedení zoo udělal Moudrý, a pohovor v druhém kole konkurzu se podle jeho slov částečně točil právě kolem toho.

„Dotazy, které mi komise kladla, nijak nesouvisely s odborností, koncepcí či finančními záměry. Týkaly se důvodu mého odchodu ze zoo Děčín a ze zoo Dvůr Králové, kde jsem měl možnost působit jako zástupce ředitelky. Byl jsem tázán, proč byl odchod ze zoo okamžitý bez ústního projednání s ředitelkou, zda hodlám být v kontaktu se sdružením Safari Archa či nikoli,  a podobně," líčí Moudrý.

Jaké bodování?!

Moudrý to považuje za pokus o prezentaci své osoby jako útěkáře. V zoo Ústí nad Labem přitom působil 10 let, v Děčíně 15 let a z dvorské zoo odešel prý na protest proti „soukromým aktivitám ředitelky v projektu záchrany nosorožce bílého, o kterých nikoho neinformovala".

Právě kauzy kolem převozů zvířat „vyrobily" Holečkové řadu nepřátel. Komunikace týkající se transportů nebyla dobře zvládnutá i podle řady jejích příznivců.

Moudrý zpochybňuje rovněž bodování finalistů tendru, podle něhož skončil druhý za Rabasem. „Pokud nějaké bodování probíhalo, není mi jasné, na základě čeho jsem byl hodnocen, neboť koncepci jsem neměl možnost obhajovat ani prodiskutovat, rozpočet nikoho nezajímal a rozhodování o vhodnosti kandidátů na základě osobní historie a nikoli pracovních výsledků si nedovedu představit."

Rabase chtěl už 
od počátku, konkurz byl prý ale férový

Hradec Králové – K pochybnostem  o důvěryhodnosti konkurzu zavdala důvod už prostořekost dosavadního šéfa představenstva zoo Mariána Slodičáka.

Ten ještě před jeho začátkem řekl, že by si na postu šéfa přál někoho, jako je právě Rabas. Od něho si mnozí slibují, že půjde ve šlépějích Holečkové. A další se toho naopak bojí…

Ostatně pikantní bylo i pozdější zdůvodnění Slodičáka, v čem vlastně Rabas výběrovou komisi přesvědčil víc než Moudrý: odkázal nás na internetovou encyklopedii Wikipedia. „Rabas je lepší ve všem. V mediální obratnosti, ve zkušenostech s vedením zoo… Podívejte se na Wikipedii, výčet informací u obou jmen mluví za vše," řekl Slodičák.

Vedení kraje však pochybnosti o úrovni a otevřenosti výběrového řízení odmítá. „Tendr byl podle nás zcela rovný a transparentní," uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.   (kim)

Přemysl Rabas.

Přemysl Rabas

Vedení kraje včera obměnilo také širší vedení zahrady

Dvůr Králové nad Labem – Vedení Královéhradeckého kraje včera oficiálně a bez výhrad potvrdilo jmenování Přemysla Rabase do funkce nového ředitele dvorské zoo a obměnilo i další členy jejího vedení.

Krajští radní vyměnili část představenstva. Jeho novým členem se stal Rabas, který bude od 1. prosince novým ředitelem zoo. Dlouholetá ředitelka dvorské zoo Dana Holečková v říjnu v čele zahrady skončila.

O změnách včera krajská rada rozhodla jakožto valná hromada zoo, kraj je totiž jejím zřizovatelem. V představenstvu skončili bývalí zastupitelé Josef Ješina a Vladislav Friml. „Novým členem kromě Rabase bude poslanec Robin Böhnisch," řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

V představenstvu budou nadále Otakar Ruml, který se stal po volbách prvním náměstkem hradeckého hejtmana, starosta Hostinného na Trutnovsku Karel Klíma, místostarosta Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku Jan Bém a dosavadní předseda představenstva Marian Slodičák. O novém předsedovi představenstva jeho členové dosud nerozhodli. Doposud jím byl Slodičák.

„Především je třeba, aby se zastavil úbytek návštěvníků naší zoo a návštěvnost začala stoupat. Chceme také nastartovat cestu k návratu dvorské zoologické zahrady zpět do evropské a světové organizace zoo, kam dvorská zahrada patří," uvedl Otakar Ruml.

Rabas již dříve řekl, že v čele zoo rád navázal na to dobré, co v dvorské zoo udělali jeho předchůdci včetně Holečkové; konkrétní plány na změny hodlá oznámit později. Zaměřit se chce například na propagaci či mezinárodní vztahy, změn má ve prospěch pěších návštěvníků doznat podle Rabase rovněž autosafari, které přineslo hlavně kritizované zdražení vstupného.

Velký důraz pak chce položit na dětskou klientelu. „Trendem jsou dnes zábavní parky," řekl minulý týden Deníku. Za přeměnu zoo v lunapark byla přitom kritizována už bývalá ředitelka Holečková. Ta byla terčem odpůrců především za údajné chyby v komunikaci či za to, že dvorskou zoo nedávno vyloučila ze svých řad Světová asociace zoologických zahrad (WAZA).

Již v roce 2010 zoo opustila evropskou asociaci EAZA. Té se nelíbilo údajné porušení etického chování při převozech zvířat, známým případem byl jedněmi podporovaný a dalšími zatracovaný transport nosorožců do africké divočiny.   (kim)