Obyvatelé kraje ve většině případů nemusí v příštím roce kvůli poplatkům za komunální odpad sáhnout hlouběji do kapsy. Platba zůstává na úrovni letošního roku v Jičíně, Náchodě, Trutnově i Hradci Králové.

Poplatek za svoz komunálního odpadu si stanovují samy obce místní vyhláškou, jeho výše se tedy v jednotlivých městech liší. Nejvyšší teoretická sazba podle zákona je 1000 Kč za osobu a kalendářní rok, v praxi je jeden z nejvyšších poplatků v severočeském Frýdlantu, a to 790 Kč. Oproti tomu některá města svážejí odpadky zdarma. Průkopníkem na Jičínsku je Nová Paka.

V Jičíně se v následném roce nic nemění a občané zde uhradí 492 korun. Svoz a likvidace odpadu stojí město každoročně zhruba 9,5 až deset milionů korun. Jičín má do tisícovky neplatičů. V hradecké metropoli jsou dluhy za poplatek za odpad 3,2 mil. Kč, jde o 6971 poplatníků. Celkem město platí ročně za odpady 80 mil. vč. DPH, na poplatcích vybere zhruba 37 mil., další příjem města z odpadu je 11,5 mil. Radnice doplácí téměř 32 milionů.

Hradecko: Cena za odvoz odpadů se v Hradci už roky nemění

Hradec Králové patří k městům, která mají nejnižší poplatky za popelnice v rámci celé republiky. Ani v příštím roce se nemusí obyvatelé Hradce obávat, že za odvoz odpadu zaplatí víc. „Peníze, které příští rok Hradečané vydají za odvoz komunálního odpadu, kopírují letošní cifry,“ potvrdil tiskový mluvčí královéhradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Poplatek na letošní rok činil 500 korun a bude tomu tak i v roce příštím. Za děti od 7 do 14 let zaplatí jejich rodiče polovinu, poloviční poplatek městu odvedou i vlastníci chat a chalup. Také senioři ve věku nad 70 let platí jako v minulém roce 250 korun ročně.

Děti do šesti let věku včetně celého kalendářního roku, ve kterém dovrší 6 let, jsou od poplatku osvobozeny.

Jičínsko: Libáň bude lépe třídit

V Libáni stanovují sazby podle velikosti nádob a frekvence svozu, lidé však nemusí zoufat, zaplatí stejně jako vloni. Od nového roku ale čeká místní změna, svoz bude pouze čtrnáctidenní s tím, že každá domácnost získá stodvacetilitrovou nádobu na plast a papír. Radnice doufá, že tříděním se sníží procento komunálního odpadu. Město doplácí za svoz a likvidaci komunálního odpadu částku přibližně 400 tisíc korun ročně, a to i včetně umístěných velkoobjemových kontejnerů. Také v Hořicích zůstávají poplatky na úrovni roku 2017. Za odpad zaplatí osoby s trvalým pobytem 500 Kč, osoba do 15 let polovinu.

Hořice ročně uhradí za likvidaci odpadu asi 5,8 milionu, radnice však doplácí za likvidaci 750 korun na osobu.

Náchodsko: Čím rychleji Náchodští zaplatí, tím více ušetří 

Obyvatelé Náchoda si mohou oddechnout – platby za odpad se v příštím roce nezvýší. A opět bude platit, že kdo uhradí částku včas, ještě ušetří.

Lidé za komunální odpad pro rok 2018 zaplatí 650 korun za osobu, tedy stejnou cenu jako letos. Mohou však využít systému slev, který se radnici osvědčil. „Ten, kdo zaplatí celý poplatek do konce února, získá výraznou slevu ve výši 200 korun a může tak zaplatit jen 450 korun,“ připomíná mluvčí náchodské radnice Nina Adlof motivační nabídku na včasné zaplacení poplatku.

Při platbě ročního poplatku v období od března do konce května činí sleva 150 Kč z celkové roční sazby a od června do konce září 2018, kdy je nutné poplatek uhradit nejpozději, platí základní sazba 650 Kč. „Po tomto datu se poplatek navyšuje o sankci ve výši padesát procent,“ upozorňuje Nina Adlof.

Přestože se systém osvědčil a většina obyvatel si zvykla platit včas, hříšníci se přeci jenom najdou. Neuhrazené poplatky řeší radnice platebními výměry a oznámením o uložení zásilky přes úřední desku poplatníkům s trvalým bydlištěm na adrese městského úřadu.

Rychnovsko: Nejméně platí v Dobrušce, nejvíce v Týništi nad Orlicí

V zajetých kolejích let minulých se u ceny svozu odpadů drží města na Rychnovsku. Nejméně, 430 korun, zaplatí za odpad lidé v Dobrušce. „Na roky 2018 a 2019 jsme uzavřeli novou smlouvu o zajištění svozu komunálního odpadu na území Dobrušky a spádových obcí s firmou Marius Pedersen. Tato cena vychází z letošních poplatků a minimálně pro rok 2018 zůstane cena stejná jako v roce letošním,“ informoval tiskový mluvčí Dobrušky Miroslav Sixta.

V Kostelci nad Orlicí a Rychnově nad Kněžnou letos lidé za svoz komunálního odpadu zaplatili 500 korun. Stejnou sumu si můžou připravit i na následující rok. „Na začátku týdne jsme na zastupitelstvu schválili, že i v příštím roce zůstane stejná cena jako v roce letošním, tedy 500 korun,“ uvedl starosta Rychnova Jan Skořepa. Nejvyšší cenu na Rychnovsku platí lidé z Týniště nad Orlicí – 630 korun. Stejnou sumu bude zdejší radnice vybírat i v roce následujícím.

Trutnovsko: Trutnov drží cenu

V Trutnově zůstane cena za svoz odpadu 480 Kč za osobu. Drží se již řadu let. „Zatím nenastal závažný důvod, proč bychom ji měli zvyšovat. Kromě vodného a stočného zůstává i výše dalších poplatků v Trutnově stejná, ať už se jedná o poplatek ze psů, parkovné, tarify MHD či nájemné v městských bytech,“ upřesnila trutnovská mluvčí Michaela Dědková. Ve Vrchlabí platí 590 Kč, cena se nebude zvyšovat. Změnu neplánuje ani Dvůr Králové. Za svoz bez vynášky za nádoby 110 a 120 litrů jednou týdně se platí ročně 2250 Kč, jednou za dva týdny 1240 Kč a jednou za měsíc 680 Kč. S vynáškou 2510 Kč jednou týdně, 1370 Kč jednou za dva týdny a 745 Kč jednou za čtyři týdny.

Kolik zaplatíme ročně za odpadky?
Hradec Králové: 500 Kč
Jičín: 492 Kč
Rychnov n. K.: 500 Kč
Náchod: 450 až 650 Kč
Trutnov: 480 Kč

Kde se poplatky nehradí
Novopačtí od roku 2008 neplatí likvidaci odpadů. Ročně packá radnice dotuje svoz odpadu částkou asi 6,5 mil. Od poplatků za svoz a likvidaci odpadu jsou osvobozeni i lidé v sousední Staré Pace. Odpady platí z rozpočtu obce, ročně je to 1,6 milionu korun. Obdobný klíč mají v Kopidlně, kde rovněž zrušili platbu za odpad.

Víte, že…
…nezisková organizace Arnika, která spojuje lidi usilující o lepší životní prostředí, udělila Odpadového Oskara 2017 Dvoru Královénad Labem?