Pro její tvůrce však může do budoucna mít hodnotu tří až osmi let za mřížemi nápravného zařízení.

Na začátku roku se v Pardubicích začaly objevovat falešné bankovky. Začínalo to stokorunami, pokračovalo k vyšším hodnotám: 500 a 1000 korun. Kriminalisté měli podezření, že pocházejí z jednoho zdroje. To se jim potvrdilo díky všímavému barmanovi.

„Věděli jsme, že se nám začínají objevovat falešné bankovky IV. třídy nebezpečnosti. To jsou padělky druhé nejhorší možné kvality. V našem případě šlo o dva kamarády, čerstvě zletilé, kteří šli ve čtyři ráno do baru, kde útratu platili pětisetkorunou. Barmanovi se zdála podezřelá, podíval se proti světlu lednice a v té chvíli měl jasno," popsal odhalení padělatelů vyšetřovatel Petr Konvalina.

Provinilci nejprve zapírali. Sami policistům nabízeli i domovní prohlídku. Tu policisté také udělali.

U jednoho z nich bylo nalezeno patnáct bankovek v různém stupni rozpracování. Nebyly ještě odstřižené a ukryté byly mezi školními věcmi. Založené v u-čebnicích, sešitech, jedna dokonce u vysvědčení.

„K výrobě používali běžnou multifunkční tiskárnu. Nejvíc jim přitom dalo zabrat spárovat obě strany bankovek při oboustranném tisku. Takto jednoduchým způsobem pak bankovky vyráběli," prozradil Petr Konvalina.

U bankovek chyběl stříbrný proužek, vodoznak a vyrobeny byly z kancelářského papíru. „Pouze tu bankovku 'opotřebovali tak, aby vypadala použitě. Vše stříhali obyčejnými nůžkami, takže mu výsledná bankovka vyšla o trochu menší než pravá," dodal Konvalina.

„Celkem jsme zajistili 35 bankovek. V oběhu jich bylo 20, zbytek měli doma. Šlo 
o 19 pětisetkorun a 1 stokorunu, se kterou začínali. Peníze se ale objevily v oběhu a třeba minulý týden jsme jednu jejich pětistovku zajistili až v Potštejně," nechal se slyšet šéf vyšetřovatelů Petr Syrovec.

Zkušenosti policistů zahrnují různé padělatele.

Z minulosti třeba vzpomněli na případ umělce, který stříbrný hliníkový bezpečnostní proužek kreslil stříbrným fixem. Další zase proužky vystřihoval z řetězu na vánoční stromek.

V případě dvou čerstvě osmnáctiletých mladíků, studentů školy s grafickým zaměřením, nyní hrozí oběma tresty v rozmezí tří až osmi let, i když je možné, že soud sáhne k podmíněnému trestu.