Přestavba Lodžie se dotkne severovýchodní části Čestného dvora a budov. V objektu vznikne víceúčelový sál s kompletním vybavením, audiovizuální technikou, zásuvným hledištěm, šatnou, zázemím, foyer a skladem. Vydlážděna bude i část Čestném dvora. Stavba zcela určitě omezí provoz Lodžie. „V jakém rozsahu to se ještě uvidí. Minimálně půlka Čestného dvora bude oplocena,“ domnívá se kastelán historického skvostu Jiří Vydra, který by zde chtěl zachovat všechny plánované akce.

„Pro nás je nejzásadnější září, kdy máme hned dva festivaly, Lodžie World Fest a Malá inventura Jičín. Ty ale doufám ještě nebudou narušeny,“ věří správce památky.

Jiří Vydra také připomíná, že hned po realizaci východního křídla bude nutné vyřešit palčivý problém s parkováním u Lodžie. Zároveň doufá, že již během této výstavby započnou přípravné práce na architektonické studii řešení interiéru samotné Lodžie.

„Cena rekonstrukce je před výběrovým řízením odhadována na 17 milionů bez DPH,“ doplňuje finance tiskový mluvčí radnice Jan Jireš, podle kterého by mohly práce začít v listopadu, k otevření prostor by mělo dojít na jaře 2022.

Oprava základní školy v Libuni za 20 milionů má být dokončena v červnu.
Ve škole nezůstala ani tužka, žáci se vrátí v září

Polský partner obnoví za přibližně stejnou částku nádvoří zámku Gorzanów a přilehlých budov, kde budou k dispozici výstavní prostory včetně potřebného zázemí. Vznikne zde i nové informační místo pro turisty.

Cesta architektů

Projekt Cesta valdštejnských architektů poukazuje na tvorbu Giovanniho Pieroniho a jeho následovníka Carla Luraga. Architekti, spojení s mecenášem a vévodou Albrechtem z Valdštejna, putovali regionem Jičínska a Kladska, ovlivňovali se ve svém myšlení a díle a zanechávali po sobě objekty, jež nyní obdivujeme coby historické památky.

Rekonstrukce zámku Gorzanów a Valdštejnské lodžie není jedinou součástí projektu. Neméně důležitá je totiž právě cesta, která bude lákat k absolvování. A ta zavede zájemce také na zámky Humprecht a Náchod a do muzea v Kłodzku.

„Dojde také ke zhotovení informačních a propagačních materiálů, v plánu je vydání cestoknížky, pohlednic a novin, chystá se také natáčení propagačního filmu,“ mluví Jireš o další části využití dotace.

Nový nápis na budově Masarykovy obchodní akademie v Jičíně.
Na obchodní akademii se vrátil původní nápis