Byl to velký příběh minulých krajských voleb. Vypadalo to, že kraj bude mít poprvé v čele ženu, ale do plánů vítězky vstoupily ostatní strany a ona byla najednou mimo hru. Teď Klára Dostálová v čele ANO vítězství zopakovala a s ještě větším náskokem.

Cítíte něco jako vnitřní zadostiučinění?
Mám obrovskou radost, to je samozřejmé. Říkala jsem si, že bych byla ráda, kdybychom zopakovali výsledek minulých krajských voleb - a nakonec to dopadlo ještě lépe. Ale výsledek jen odrazil to, že voliči tradičním stranám ukázali, že takhle se politika nedělá.

Čekala jste tak výrazné vítězství?
Tak výrazně vítězství a náskok před ostatními jsem rozhodně nečekala. Přiznávám, že jsem počítala spíše s výsledkem kolem pětadvaceti procent.

Klára Dostálová
Klára Dostálová: Na zázraky nevěří, ale volební účast odhaduje na 70 %

Vy máte velké zkušenosti se státní správou, počítá ANO s tím, že by je případně využilo ve vládě?
Ještě se o tom nejednalo. Ale já jsem panu předsedovi (Andreji Babišovi) už naznačila, že bych chtěla do exekutivy. Chtěla bych být v předsednictví příslušného sněmovního výboru, případně na ministerstvu.

Na co se chcete při své práci ve sněmovně soustředit?
Určitě chci pokračovat v řešení dopravních staveb ve východních Čechách. Nejsou to jen dálnice D11 a D35, ale také třeba výstavba vysokorychlostních tratí.

Na předvolební cyklojízdě s Deníkem jste se s ostatními lídry shodli, že v otázce dopravy v kraji budete bez ohledu na politickou příslušnost postupovat vždy společně. Platí to?
Samozřejmě. Je to nutné. My se všichni známe, takže si myslím, že v této problematice skutečně potáhneme za jeden provaz.

Leoš Heger
Leoš Heger z Topky poslancem nebude: Jsem odolný