Správci ale nezoufají. „Jsme velice mile překvapeni, že i přes parné dny není pokles, respektive propad návštěvnosti tak vysoký, jak jsme očekávali,“ říká Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu na Sychrově.

Dobrá návštěvnost je na Ratibořicích, kde byl loňský pokles zaviněn stavební obnovou vodního díla a tím pádem částečným omezením pro návštěvníky Babiččina údolí. Letos se naopak tato lokalita těší velké pozornosti. V červenci sem dorazilo o 1367 návštěvníků více než vloni (19 058).

Ratibořice jsou ale výjimkou, protože třeba i na Kuks přišlo první prázdninový měsíc o 3 144 lidí méně v porovnání s loňskem. Náchodský zámek má saldo 2 088 příchozích.

Podobně je na tom i lovecký zámek Humprecht u Sobotky. Potvrdila to kastelánka Dagmar Faměrová. „Horko lidi odrazuje, navíc k nám je to do kopce. Od začátku roku jsme se těšili z desetiprocentního nárůstu příchozích, v červenci jsme zaregistrovali naopak slabší návštěvnost,“ přiznává.

Horko a dusno je i uvnitř sídla, kde teplota v interiéru vystoupala k pětadvaceti stupňům. Zámeček vystavěl italský architekt Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 jako letní a lovecké sídlo pro hraběte Jana Humprechta Czernina z Chudenic. V roce 1678 zámek několikrát zasáhl blesk a Humprecht vyhořel. Během dvou let byl opraven, zvýšen o jedno poschodí a je možné říci, že od roku 1680 až dodnes existuje téměř ve stejné podobě. V lednu příštího roku má ovšem začít stěhování, zámek se připravuje na rozsáhlou rekonstrukci interiéru za zhruba 47 milionů korun.

Devět kilometrů je vzdálený hrad Trosky, pouhé čtyři kilometry od Humprechtu stojí hrad Kost. I na sídle Giovanniho a Pia Kinských dal Borgo je návštěvnost nižší, tady s ní ale počítali. Ovlivnila ji plánovaná revitalizace hradu za sto milionů korun.

Hrad Kost je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Jeho původ se datuje do 14. století. Od začátku sezóny sem dorazilo zhruba 40 tisíc návštěvníků, v červenci zde pak zaregistrovali úbytek zhruba 5 tisíc lidí. Na vině je jednak extrémní počasí, dále rekonstrukce sídla, která měla být zahájena už na jaře, ale zatím se nenašel dodavatel prací. Kvůli opravě správci odřekli spousty tradičních akcí jako jsou noční prohlídky, Kejklířský festival, Historické slavnosti. To je další důvod, proč sídlo dal Borgů neokupují turisté. Přesto samotný objekt je běžně přístupný, omezeny nejsou rytířské souboje ani divadelní představení, funguje i oblíbené občerstvení pod hradem s venkovním grilem a třeba rybími specialitami.