Pardubický kraj dává každým rokem více peněz na podporu vesnických prodejen potravin. Letos vyčlenil ze svého rozpočtu 1,687 milionu korun. Tato suma by měla být rozdělena mezi 44 obcí.

Z programu je možné získat dotaci ve výši 50 procent ročních nákladů, maximálně však 100 tisíc korun. Uznatelné jsou výdaje na elektrickou energii, otop, vodu a také vybavení prodejny klimatizací či mrazákem. „V našem kraji řešíme problémy malých prodejen již od roku 2008," uvedl hejtman Martin Netolický.

O podporu mohou požádat obce s maximálně 500 obyvateli a za určitých podmínek i obce, města či svazky obcí pro obchod ve své místní části. Na začátku programu, v roce 2009 kraj podpořil provoz obchodů 454 000 korunami, letos už rozdělí více než trojnásobek.

„Nejedná se o podporu žádného velkého řetězce," uvedl krajský radní Václav Kroutil. Záleží také na tom, jak mají obce prodejny pronajaté. „Většinou jsou v jejich majetku a zaměstnávají prodavačku nebo prodejnu pronajímají soukromníkovi. Příspěvek je také určen pro zásobování pojízdnou prodejnou," dodal radní Václav Kroutil.

Zásobování základními potravinami v obcích na Pardubicku v posledních letech stále častěji zajišťují vietnamští obchodníci. Ve Starém Mateřově provozují prodejnu přímo v budově obecního úřadu. „Dříve měl tento prostor v nájmu místní občan a tvrdil, že obchod už nemůže dál udržet. Vietnamcům se zde naštěstí docela daří a jak bude v obci díky nové výstavbě přibývat obyvatel, bude se situace určitě ještě zlepšovat," uvedl starosta Pavel Sehnoutek.

Vietnamci provozují prodejnu potravin i v nedalekém Čepí, mají tam pronajatý soukromý objekt, kde dříve podnikala místní obyvatelka. „Sortiment se rozšířil, nabízejí nejen základní potraviny, ale i drogerii, otevřeno je sedm dní v týdnu, od rána do večera. Lidé jsou, myslím, spokojeni," uvedla starostka Čepí Zuzana Dvořáková. Starostka sice měla připravený záložní plán a vytipované obecní prostory, kde by bylo možné prodejnu zřídit, aby místní o základní potraviny nepřišli, ale díky Vietnamcům se situace vyřešila bez dalších nákladů pro obec.