Jako na Titaniku si chtěli připadat dva osmnáctiletí, kteří se vydali 20. září na rozhlednu Milohlídku na vrcholu Čeřovky. Nestačilo jim kochat se pohledem na Jičín a jeho podzimem zbarvené okolí. Pár se údajně postavil na ochoz, kde chtěl sehrát milostnou scénu z Titaniku. Při otáčení ale oba mladí lidé uklouzli a spadli přes okraj ochozu do rokle z výšky asi osmi metrů.

Dívku ze strže zachránili hasiči, mladíka museli vytáhnout na podvěsu záchranáři z vrtulníku.

Oba utrpěli zranění, s kterými byli převezeni do hradecké fakultní nemocnice. Podle policejní mluvčí Ivy Kormošové měli štěstí, že se zastavili na odskoku paty zdi, protože pod ní je asi třicetimetrová strž.

Pomoc mladým lidem zavolala náhodná kolemjdoucí, která zaslechla křik a ránu. Policisté nezjistili cizí zavinění a věc založili. Vstup na Milohlídku není po této události omezen. Podle jičínské radnice jako vlastníka objektu je Milohlídka bezpečná. Vybudovaná zeď plní funkci bezpečnostního opatření a má bránit podobným nehodám. Jde o opatření, které je jinde po České republice i světě běžné a v naprosté většině situací dostačující.

„Prosíme návštěvníky nejen Milohlídky aby nepřeceňovali své síly, respektovali bezpečnostní opatření a byli opatrní. Pád z Milohlídky je zcela výjimečným případem,“ uvedl k případu tiskový mluvčí radnice Jan Jireš.

Jaký je zdravotní stav mladého páru? Mladík byl z královéhradecké nemocnice propuštěn, dívka se zde zotavuje po operaci obratle.

Radnice nicméně počítá s opravou Milohlídky. Návrh do rozpočtu města na rok 2018 zahrnuje opravu schodištních stupňů a dozdívku opěrných zídek. První odhad nákladů se pohybuje okolo st padesáti až dvě stě tisíc korun.

SMRTELNÝ PÁD

Koncem srpna otřásla malebnou Peckou, která zrovna slavila pouť, šokující zpráva.

Pětadvacetiletá Slovenka se vydala na hradby, přes které vystoupala ke střeše zastřešeného křídla. Přelezla na samotnou střechu, po které se měla dostat až k hřebeni, kde měla setrvat nějakou dobu. Při následném slézání zpět zřejmě uklouzla po vlhké střešní krytině a zřítila se na betonovou plochu hradního nádvoří. Svým zraněním na místě podlehla. Údajně prý ráda zdolávala výšky, na hrad Pecku si ale dojela pro smrt.

Hrad patří do vlastnictví městyse Pecka, starostka Hana Štěrbová tady podobnou tragedii nezažila.

„Na hradě byla provedena kontrola, všechno je v pořádku, zabezpečeno, jen jsme se rozhodli, že zákazové cedule po zimě zrenovujeme,“ říká k následným opatřením.