„Znalec z bezpečnostních důvodů v posudku doporučil pokácet čtyřicet lip. V první fázi se kácí dvacet stromů," uvedl Milan Šimek z odboru životního prostředí královédvorské radnice.

Lípy jsou podle posudku prohnilé, hrozí pád suchých větví či dokonce celých stromů. Prořezat je prý nestačí. „Stromy jsou tak oslabené řezy z minulosti, že každý další by je ještě více oslabil a už by to nebylo účelné," vysvětlil Milan Šimek. Za pokácení čtyřiceti vzrostlých lip město musí vysázet dvě stě nových alejových stromů a keře. V ulici 28. října tedy alej obnoví. Část silnice k vlakovému nádraží bude lemovat přibližně padesát nových stromů a přes pět set keřů.

„Další stromy budou vysázeny v jiných lokalitách, dubová alej například vznikne u Labe, javorová alej pak pod Silvárovem," informoval Milan Šimek.

Ulice 28. října je uzavřena pro motoristy i pěší. Autobusová zastávka 5. květen je přeložena do ulice Raisova. Oproti původnímu předpokladu by práce měly být hotové už dnes, nejdéle ve čtvrtek.

„S kácením aleje souhlasím, vždyť ty stromy jsou v hrozném stavu. Nejlepší léta mají dávno za sebou," vyjádřil se obyvatel Dvora Králové Petr Málek.

Pavla Svítková