Plavání je u dětí v mateřinkách jednou z nejoblíbenějších částí docházky. Rychle se proto šířila zpráva, že Česká školní inspekce ve stanovisku z počátku dubna zakazuje školkám nabízet placené aktivity či kroužky v čase vyhrazeném ke společnému vzdělávání.

„V 90. letech se situace ve školkách uvolnila a plavání či lyžařské kurzy rodiče vyžadovali. To dělalo školku školkou. A najednou nikdo nevěděl, zda bude možné v úspěšně zaběhlých aktivitách pokračovat. Zvlášť když se týkají pohybu, kterého mají děti obecně málo. Obavy jsme proto měli," potvrdila ředitelka školky v Žacléři Jana Nagyová.

„Česká školní inspekce v žádném případě nezakazuje konání plaveckých či lyžařských výcviků v mateřských školách, naopak tyto aktivity podporuje. Musí však být organizovány v souladu s českým právním řádem," doplnil úřad své předchozí stanovisko a odvolává se na mylnou interpretaci.

U poskytování nebo organizování placených kroužků však určité změny čekat lze. Některé se přesunou do odpoledních hodin, jiné nebudou vůbec.

Plavání ano, na kroužky ale pozor, varuje školní inspekce

Že by děti nemohly chodit se školkou plavat? Mnohým se to ze stanoviska České školní inspekce k placeným kroužkům jevilo jako možné.

O PLAVÁNÍ NEPŘIJDOU

„Rozhodně ho rušit nebudeme. Na situaci jsme se dotazovali už před měsícem při setkání ředitelek v Náchodě a tam nás Iveta Lukešová z krajského odboru školství informovala, že může pokračovat. Ale jiná situace je u kroužků. Například v Praze se na některých místech začíná předškolní vzdělávání odehrávat v intencích kroužků, které vedou externí firmy. A učitelky jen dohlížejí na přecházení dětí z jednoho do druhého. Tak předškolní vzdělávání rozhodně vypadat nemá a reakci České školní inspekce mohly vyvolat právě takové případy," řekla Věra Havelková, ředitelka Mateřské školy Dvůr Králové nad Labem. A připustila, že i u nich k některým redukcím kroužků možná dojde. „Záleží na velikosti pracoviště. Pokud má čtyři zaměstnance, není problém, u jednotřídek ale těžko pokryjeme úvazky učitelek. A každá hodina navíc se u pedagogů platí 200 procenty, což si nikdo nemůže dovolit," připomněla Věra Havelková.

Určité změny připouští i ředitelka Jana Nagyová ze Žacléře. „Konkrétně se to bude týkat angličtiny, kterou vyučuje externí lektorka. Nebude chodit dopoledne, ale přesuneme to na odpolední čas," sdělila. „Inspekce určitě neměla zájem někomu či něčemu ublížit. Ale zpráva se šířila rychle, vznikla řada dohadů a nedorozumění," dodala Jana Nagyová.

Proto také ČŠI vydala doplňující prohlášení, ve kterém se ohrazuje proti zkreslené interpretaci. „Stanovisko se vyjadřuje pouze ke kroužkům, které nejsou součástí školního výukového plánu. Naopak činností, které jsou součástí ŠVP (výuka plavání, lyžařský výcvik, jazyková propedeutika apod.), se toto stanovisko netýká," uvádí.

JEDNOU MÁLO, JINDY MOC

Proto ani děti v trutnovských školkách o oblíbené aktivity nepřijdou. „Jedno plavání před pár dny skončilo, druhé začíná příští týden. Ani jsme neuvažovali, že bychom ho přerušili nebo dokonce zrušili. Rodiče by se určitě zlobili protože o předplaveckou výuku je každý rok zájem. Stejně jako o lyžování či bruslení," potvrdila Eva Kisková z Mateřské školy Trutnov. A celý rozruch považuje za zbytečný. „Dřív jsme byly osočovány, že nemáme pro děti žádnou nabídku a teď nás budou kárat, že toho je hodně. Navíc, rodiče si mohou vybrat. Dvě učitelky jdou s dětmi do bazénu a dvě tu zůstávají a pokračují v běžném programu," dodala Eva Kisková.