VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hygiena: Stafylokoka do bistra zavlekl člověk

Hradec Králové - Do provozovny Maxim, kde se před čtrnácti dny jídlem přiotrávilo šest desítek lidí, přinesl zlatého stafylokoka zřejmě její zaměstnanec.

18.6.2018
SDÍLEJ:

Zkažené jídlo z rychlého občerstvení v královéhradecké ulici V Kopečku poslalo do nemocnice desítky lidí.Foto: Deník/ Pavel Nedbal

„Byla to opravdu špatná reklama a první tři dny se nám návštěvníci obloukem vyhýbali,“ shodli se čtrnáct dní po aféře s „otráveným“ masem prodejci kebabů a gyrosu v okolí prodejny Maxim, kde se jídlem přiotrávilo na šest desítek lidí.

„Nejhorší na tom je, že jsem Maxim už několikrát upozorňoval, že z toho, jak to dělají, může být jednou velký problém,“ nechal se slyšet Idris Bek, který své rychlé občerstvení provozuje na Velkém náměstí.

Vysoké teploty

A jeho rady rozhodně měly svojí váhu. Idris Bek je totiž Kurd a s přípravou blízkovýchodních specialit má bohaté zkušenosti.

„Každý ví, co mu udělá maso, když jej nechá desítky minut na dvaceti stupních Celsia. A v Maximu to tak dělali. Já mám výrobnu, kde se pohybujeme kolem čtyř stupňů a všechno připravené maso musí být ihned uskladněno v chladírně,“ dodal muž, který má na všechno jídlo hygienické certifikáty a jeho vzorky pravidelně posílá do laboratoře.

„To, co se stalo v té malé provozovně, bylo jen otázkou času. Bohužel to vrhlo stín také na ostatní prodejce. Lidé začali mít strach, ale naštěstí se nám již strávníci vracejí,“ uvedl Idris Bek.

Podobné zkušenosti s provozovatelem bistra Maxim měl i výrobce kebabu v těsném sousedství doteď zavřeného bistra.

„Lidé si o tom stále povídají. Nám to uškodilo nejvíce, protože jsme hned vedle Maxima. Dříve nebo později jsme podobný problém ale čekali. Každý z naší branže věděl, jak to tam chodí,“ uvedl prodejce z Döner Kebabu, který sídlí přímo vedle Maxima. Zákazníka, kterého jsme zastihli při nákupu v Kebabu, jsme se zeptali, zda aféra neovlivnila jeho názor na toto rychlé občerstvení.

„Ne, nebojím se. Naopak věřím tomu, že teď si dají prodejci mnohem větší pozor a kvalita jídla i jeho přípravy se zlepší,“ vysvětlil stálý zákazník.

Podobně se vyjádřili i další návštěvníci, kteří dál celou kauzu pečlivě sledují a čekají na laboratorní výsledky. Ty by měly být známy do několika dní.

Vše však nasvědčuje tomu, že jídlo „otrávil“ zlatý stafylokok, kterého do provozovny zavlekl někdo ze zaměstnanců.

Některé toxiny přežijí i grilování

„Předpokládáme, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou. Zde se rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou (termostabilní enterotoxin), a ta byla příčinou zdravotních obtíží konzumentů,“ informovala mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Podle ní této teorii nasvědčují veškeré prozatímní laboratorní výsledky. „Dle nových informací laboratoří by kompletní výsledky (dotypování druhu toxinu) měly být k dispozici do jednoho až dvou týdnů,“ dodala mluvčí hygieniků.

Pokud se potvrdí hypotéza hygieniků a za otravou skutečně stojí zlatý stafylokok, tak ten se podle lékařského náměstka fakultní nemocnice Zdeňka Tušla mohl do jídla dostat ze špatně ošetřené a zahnisané rány.

Když se zapomene na rukavice

„Někdo v celém řetězci od výroby přes transport až po vydání jídla zřejmě pracoval s potravinou bez hygienických rukavic a se zanícenou ránou. Bakterie zlatého stafylokoka je totiž obsažena v zahnisané ráně,“ uvedl Zdeněk Tušl.

Na výsledky laboratorních testů čeká i policie. „V současné době stále čekáme na výsledky laboratorního zkoumání, které provádí Krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Komplexní výsledky by měly být hotové v následujících dnech. Dle dosud zjištěných informací by žádná z postižených osob neměla následkem události utrpět závažnou újmu na zdraví či trvalé zdravotní následky.

Viníka hledá policie

V dané věci nebyl doposud nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,“ uvedl nedávno mluvčí krajských policistů Jan Čížkovský.   (pv, ch)

Zlatý stafylokok
- Zlatý stafylokok (Stafylococcus aureus) je bakterie, která způsobuje obtížně léčitelnou infekci. Téměř polovina lidí ho má běžně na kůži nebo na sliznicích, zejména v krku, aniž by jim způsoboval jakékoliv problémy.

- Stačí však oslabení organismu a dokáže rozjet v těle mnoho infekčních hnisavých procesů, například na kůži, ale i na sliznici a vnitřních orgánech nebo otravu krve.

- Kromě toho se může zlatý stafylokok uplatnit také jako původce otrav z potravin. Může totiž produkovat takzvaný enterotoxin, který, pokud je vytvořen v jídle a to není dostatečně tepelně zpracováno, vyvolává otravu jídlem projevující se křečemi v břiše a silnými průjmy.

(zdroj: mojezdravi.cz)

Autor: Petr Vaňous, Redakce

18.6.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Nástrojař 21 000 Kč

Nástrojaři a příbuzní pracovníci Obráběč/ka kovů. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt telefonicky, e-mailem jslaby@kba-grafitec.cz nebo osobně na pracovišti., - NSO/SOU/SŠ, - znalost čtení technické dokumentace, porozumění výrobním postupům , - základní znalost tvorby, úprav a zadání možných korekcí do řídícího systému NC stroje, - znalost měřidel, jejich správného používání a péče o ně, - výroba dílů na přidělených obráběcích strojích dle výrobních příkazů, - manipulace s polotovary a hotovými dílci mostovým jeřábem a další dopravní technikou , - zadávání údajů o odvádění výroby do terminálů v systému "čárových kódů", - dvousměnný/třísměnný provoz , - pracovní poměr na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení na dobu neurčitou, - zkušební doba 3 měsíce, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na stravování, - 25 dnů dovolené a další firemní benefity.. Pracoviště: Kba-grafitec s.r.o., Opočenská, č.p. 83, 518 01 Dobruška. Informace: Jan Slabý, +420 601 133 147.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 13 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/-ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt telefonicky nebo zasláním životopisu na e-mail fikejz@zdsloupnice.cz., - ZŠ/SOU, - základní znalost masa a masných výrobků, praxe výhodou, - zdravotní průkaz pro potravinářský průmysl, - zkrácený úvazek 30 hod. týdně, - čtvrtletní, roční bonusy, - PP na dobu určitou s předpokladem prodloužení na dobu neurčitou.. Pracoviště: Řeznictví sloupnice s.r.o., prodejna vamberk, Tyršova, č.p. 417, 517 54 Vamberk. Informace: Vlastimír Fikejz, +420 702 292 421.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 20 000 Kč

Svářeči SVÁŘEČ CO2. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt zasláním životopisu na e-mail nabor@bednarfmt.com nebo telefonicky., Požadujeme:, - SOU v oboru strojírenství, - svařování dílů pro zemědělské stroje, - platný svářečský průkaz - ZK 135, - znalost výkresové dokumentace, - výhodou předchozí praxe na obdobné pozici, - aktivní přístup k práci, spolehlivost, časová flexibilita, fyzická náročnost., Zaměstnanecké výhody:, - PP na dobu určitou s možností prodloužení, příspěvek na stravování, dovolená navíc.. Pracoviště: Bednar fmt s.r.o. - pracoviště dlouhá ves 188, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Klára Bečvarovská, +420 727 842 331.

Výroba - Výroba Montážní dělník 23 000 Kč

Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 33000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Kontakt telefonicky nebo e-mailem nabor@bednarfmt.com, - SOU, - fyzicky náročná práce, Zaměstnanecké výhody:, - příspěvek na stravování, dovolená navíc, - PP na dobu určitou 1 rok s možností prodloužení.. Pracoviště: Bednar fmt s.r.o. - pracoviště dlouhá ves 188, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Klára Bečvarovská, +420 727 842 331.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Vodu z Kalíšku si radši převařte

Z letošního ročníku Roškopovských dílen.
22

Do Roškopova se vracejí jako domů

Špindlmanova mise: naučná stezka s plněním úkolů

Královéhradecko, Špindlerův Mlýn - Letní dny v Krkonoších nepředstavují jen túry a adrenalin. Prázdniny jsou příležitostí i k poznávání. Toho si letos mohou do sytosti užít návštěvníci Špindlerova Mlýna. Na Medvědíně totiž Skiareál otevřel novou načnou stezku s názvem Špindlmanova mise.

Po stopách Babičky Boženy Němcové. Poznejte Staré bělidlo i Viktorčin splav

Královéhradecký kraj - Nejslavnější česká kniha se odehrává v místech, kde vyrůstala nejdůležitější česká spisovatelka. Vyrazit do východních Čech po jejích stopách patří k národním povinnostem.

Vlkanova vstřebal zklamání a chce vyhrávat

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Měl by být jedním z tahounů fotbalistů Hradce Králové v letošní sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Třiadvacetiletý záložník Adam Vlkanova se role týmového lídra nezříká.

Svatostánky se začaly opravovat

Královéhradecko, Broumovsko - Začala rekonstrukce tří svatostánků z broumovské skupiny kostelů za 42 milionů korun. Kostely ve Vernéřovicích, Ruprechticích a Heřmánkovicích dostanou nová okna, odvodnění, rovněž se bude částečně restaurovat mobiliář.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT