Hubálovské přitom trápí problémy s vodou, obec nemá doposud vlastní vodovod, kanalizaci, opravenou komunikaci a veřejné osvětlení. Podle odhadu Jičínských se objem nutných investic pohybuje okolo 65 milionů korun.

ZÁMĚR NEMÁ PODPORU

Záměr připojit Hubálov k Jičínu ale podporu nedostal.

Někteří členové jičínského zastupitelstva navrhovali, aby rozhodnutí bylo odloženo na dobu po podzimních komunálních volbách, a jiní si přáli, aby o možnosti připojení bylo v Jičíně vypsáno místní referendum. Záležitost byla několikrát projednávána, své názory zastupitelé přednesli na zvláštním pracovním jednání v listopadu.

„Záměr nemá podporu napříč politickým spektrem. Ani jedenáct koaličních zastupitelů nebylo pro,“ konstatoval starosta Jičína Jan Malý.

Obec Hubálov
Hubálov je jak odložené dítě, které nikdo nechce

Radní nyní rozhodli, aby se o návrhu jednalo až po komunálních volbách v říjnu. Nové zastupitelstvo by pak mělo rozhodnout, zda dojde ke změně hranic a Hubálov s šestatřiceti domy se stane součástí Jičína.

Myšlenka připojit Hubálov k Jičínu vznikla vloni. Hubálovští k otázce uspořádali vlastní místní referendum, v němž se většina občanů vyjádřila pro odtržení od Tuři. Ta sama záměr podporuje. Městský úřad v Jičíně proto vloni vybídl své odbory, aby zhodnotily, co by pro Jičín připojení znamenalo.

PLUSY I NEGATIVA

Výhodou by byl zisk pozemků a možnost urbanistického rozvoje města jižním směrem. Navýšení počtu obyvatel Jičína by do rozpočtu města přineslo zhruba 900 tisíc ročně. K Jičínu v současné době přináleží obec Popovičky, která je s Hubálovem propojena silnicí, proto by bylo logické, kdyby také Hubálov spadal pod Jičín a nikoliv pod Tuř.

Na druhou stranu by Jičín musel do Hubálova citelně investovat a v krátkodobém horizontu je to prozatím mimo jeho ekonomické možnosti.