Krásný exemplář pýchavky obrovské například vyrostl u Slunečního domku úpické hvězdárny. „Houbu jsme vyfotili a změřili (26 x 23 x 16 cm). Před polednem pak vydolovali, aby šla na pánev co nejvíce čerstvá. Vážila 1,16 kilogramu," informovali s přízemním nálezem velmi spokojení odborníci na vesmír.

„Našel jsem během pár dní 150 pravých hřibů. Na Žacléřsku, ale podobná situace je i v okolí Trutnova," potvrdil Petr Kuráň, předseda trutnovského mykologického kroužku a vzápětí dodal: „Nejvhodnějšími místy jsou teď nízké smrčiny, tam se drží stálejší teplota. To se ale časem změní a více růst bude i ve vysokém. Důležitý je dostatek vláhy, ale i v rámci okresu jsou značné rozdíly. Například na Úpicku pršelo výrazně méně než v Žacléři," dodal zkušený mykolog.

„U nás je to tragédie. Pršelo málo, je sucho. Na horách je situace výrazně lepší než v Úpici. Byla jsem ve čtvrtek, našla jsem osm podhříbků, pět kovářů a růžovky. To všechno na dvou místech, jinak nic," je naopak zklamaná náruživá houbařka Marie Pospíšilová z Radče.